Német-afgán csörte a menekültekről

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Berlin még az idén megállapodást kötne az afgán menekültek visszatelepítéséről, akiknek a menedékkérelmét elutasították.


Csak 2016. január és július között nagyjából 79 ezer afgán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Németországban a Statista hírportál adatai szerint.
A Der Spiegel című német hetilap szombati száma szerint a tárgyaló feleknek sikerült megállapodniuk egy egyetértési nyilatkozat utolsó részleteiben is. Eszerint Afganisztán a korábbiakhoz képest jóval egyszerűbb eljárással fogadná vissza azokat az állampolgárait, akiknek menedékkérelmét a német hatóságok elutasították, vagy akik önként térnének vissza hazájukba.
A lap úgy tudja, hogy a tárgyalások elején az afgán tárgyaló fél közel kétmilliárd eurót követelt a visszatérők befogadásához. Németország ezt elutasította és rámutatott, hogy a közép-ázsiai ország évente 430 millió euró segélyt kap.
Hamid Karzai volt afgán elnök a Bildnek adott interjúban az önkéntes alapon történő visszatelepítést "jó megoldásnak" nevezte, ami szerinte jó képesítéssel rendelkező embereket hozna vissza Afganisztánba, akikre égető szüksége van az országnak.
Szaid Huszein Alemi Balkhi afgán menekültügyi- és visszatelepítési miniszter áprilisi információi szerint tavaly 250 ezer afgán keresett menedéket külföldön. Közülük mintegy 180 ezren Európát, azon belül is elsősorban Németországot választották.