Nemes Jeles: Sok magyar kinyitná a koncentrációs táborokat - FRISSÍTÉS

Fotó: MTI/AP / Thibault Camus

-

A Saul fia rendezője szerint Magyarország nem egy normális hely. A Golden Globe-gála untatta, a Schindler listáját baromságnak tarja, az ő filmjén pedig nincs mit ünnepelni – olvasható a Jüdische Allgemeinénak adott interjúban. FRISSÍTÉS: Nemes Jeles László nem sokkal cikkünk megjelenése után cáfolta, hogy a neki tulajdonított mondatok elhangzottak volna, és jogi lépéseket tesz az újság ellen.


Sokan még inkább tegnap, mint ma kinyitnák újra a koncentrációs táborokat, már ha képesek lennének rá

– mondta Nemes Jeles László a német Jüdische Allgemeinénak a magyarokról. Szerinte „a zsidógyűlölet ma – ahogy korábban is – széles körben elterjedt Magyarországon. Nem az ország többségéről van szó, de vannak annyian, hogy félelmet keltsenek.”


Arról is beszélt, hogy egyfelől a politikusok örömmel éltetik a létező antiszemitizmust, másrészt „az Orbán-kormány keményen kiáll az ország zsidó közösségéért”. Megemlítette, hogy az antiszemita hangulat ellenére állami pénzeket is kaptak Magyarországtól a filmre.


Tudniuk kell: Magyarország nem egy normális ország, ahogy politikusai és polgárai sem.

– fejezte be az interjút Nemes Jeles.


Az interjú elején beszélt az elnyert Golden Globe-ról és az Oscar-jelölésről is. Mint mondta, a díj meglepte, a díjátadó gála viszont untatta. „Az ilyen események felületesek, értelmetlenek és hülyeségek. Én a holokauszt kegyetlenségéről forgattam filmet, ezen nincs mit ünnepelni. Az embereknek a filmekről és a történetükről kellene beszélniük, és nem arról, hogy milyen hosszú Angelina Jolie ruhája.”

A korábbi ismert holokausztfilmek – mint a Schindler listája és Az élet szép – szerinte „egyszerűen baromságok”. Mint mondta, ezek a filmek érzelmileg hatnak az emberekre, sírnak tőle, és mentesítik őket, jobban érzik utána magukat. Pedig hatmillió ember halt meg, „nincs miért jobban éreznünk magunkat”.

Az Oscar-díjra jelölt Saul fia című film rendezője és producerei döbbenten értesültek a Juedische Allgemeine cikkének tartalmáról. Rágalom minden nekem tulajdonított szó - nyilatkozta Nemes Jeles László rendező a VS.hu-nak elküldött levélben.