Nemcsak Szijjártó, más miniszter is menekített pénzt brókerházaktól

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Jelenleg összesíti a kormány, hogy milyen állami cégek, mely brókerházakból menekítették ki közpénzt. A Miniszterelnökség nem érintett, a külügyminisztérium mellett azonban más tárca is lépett a Quaestor bedőlése előtt. Ezt Lázár János jelentette be csütörtökön. A miniszter szerint plusz információjuk nem volt, “egyszerű életösztön működött a kormányban”.


A Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM) kívül más minisztérium is tartott brókercégeknél közpénzt, ehhez még a Quaestor-botrány kirobbanása előtt hozzájutottak. Ez derült ki abból a csütörtök délutáni sajtótájékoztatóból, amelyet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kommunikációs államtitkár közösen tartott.

Lázár arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy pontosan milyen állami intézmények, mely brókercégeknél tartották a pénzüket. Annyit közölt, hogy a Miniszterelnökség nem érintett az ügyben. A konkrétumok hiányát azzal magyarázta, hogy a kormányszóvivői iroda ezeket jelenleg összesíti, az információkat egyszerre hozzák nyilvánosságra. Ráadásul hiába összegezték a minisztériumok a kapcsolataikat a brókercégekkel, a sajtó számára most újra össze kell szedni az információkat. Más lapok mellett erről a VS.hu is több kérdést tett fel szerdán a kormánynak.

A kormányt azt követően kérdeztük meg, hogy szerdán Orbán Viktor Győrben egy újságírói kérdésre azt felelte: amikor a Buda-Cash bedőlt, elrendelte, hogy a KKM vegye ki a Quaestornál tartott pénzét. A kormány ülésén hozott rendelkezés – Orbán szerint – úgy szólt, hogy minden minisztériumnak át kellett néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, állomásoztat-e náluk közpénzt. Ha igen, akkor azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, „dominóhatással fenyegetett” időszakban „egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” brókercégeknél.

Orbán bejelentése után, még szerdán komoly kritikákat fogalmaztak meg az ellenzéki pártok. A Jobbik és a DK bejelentette, hogy bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tesznek. A pártok szerint miközben az állam időben ki tudta menteni a pénzét, a kis befektetőket cserben hagyták. A baloldali ellenzéki pártok emiatt ma lemondásra szólították fel a kormányfőt.

Lázár csütörtöki sajtótájékoztatóján ezekre azt válaszolta: a kormánynak, illetve a kormánypárti képviselőknek semmivel sem volt több információja, mint bárki másnak, a Quaestor bedőlését nem tudták előre. A miniszter a VS.hu kérdésére azt mondta: miután a Buda-Cash bedőlése miatt több önkormányzat, illetve 1315 titkosszolgálati dolgozó pénze is elveszett, Orbán arra kérte Varga Mihály gazdasági minisztert, hogy készítsen egy jelentést az ügyben. Miután a jelentés elkészült, Orbán felszólította a tárcákat, vonják ki a közpénzt a brókerházakból.

Lázár szerint március első szerdáján, március 4-én tartották azt a kormányülést, ahol ez a döntés megszületett. A Quaestor Csoport kötvénykibocsátó cége, a a Quaestor Financial Hrurira öt nappal később jelentett csődöt. (Később kiderült, hogy nem mondtak igazat, 20-án ismét azt állította, beadta a csődkérelmet, de egyelőre ennek sincs nyoma.) Amikor részleteket kérdeztünk a kormányülésen történtekről, Lázár a gazdasági miniszter által készített jelentésre hivatkozott, viccelődve hozzátette: arra nem emlékszik, hogy milyen idő volt.

A miniszter szerint “egyszerű életösztön működött a kormányban”. A kormányfő


körültekintő döntést hozott, jó gazda módjára járt el

– fogalmazott. Lázár a kérdésre válaszolva fontosnak tartotta megjegyezni: Orbán a helyzet miatt nem ijedt meg, azt mondta 2002 óta dolgozik Orbán közelében, nem látta még ijedtnek a miniszerelnököt. Lázár visszautasította az ellenzék vádjait, szerinte a döntésével helyesen járt el a miniszterelnök.

Lázár és Giró-Szász többször elmondta: államkötvényt, nem pedig különböző kockázatos pénzügyi eszközöket tartottak a brókercégeknél. Bár az államháztartási törvény szerint az úgynevezett kincstári körbe tartozó állami intézmények soha nem tarthatnának pénzt máshol, mint kincstári számlán, a miniszter azt mondta, minden szabályszerűen történt, a számlavezetőket pedig pályázaton választották ki.

A több mint másfél órán keresztül tartó sajtótájékoztatón a legtöbb újságírói kérdés a brókerbotrányra vonatkozott. Így Lázár kitért a Figyelő információjára is, miszerint a Quaestort vezető Tarsoly Csaba Szijjártó Péteren keresztül levélben próbált Orbántól segítséget kérni. Lázár szerint a levél azzal egy időben érkezett meg, ahogy Quaestor a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult. A levelet a kormányfő Varga Mihálynak szignálta ki. A Quaestor-vezért Lázár következetesen “Tarsoly úrnak” nevezte a sajtótájékoztatón, egy alkalommal hozzátette: az elmúlt hetek történései miatt az úr megszólítást zárójelbe tenné.

A kormány a jövőben azt tervezi, hogy minden csütörtök délután rendszeresen beszámolnak a szerdai kormányülésen történtekről.