Nemcsak a vasárnapi, a szombati munkát is korlátoznák

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Várhatóan meghatározzák, hogy hány hétvégi napon dolgozhat a munkavállaló.


A parlament ősszel foglalkozik a a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozással, mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón. Jelenleg az érdekképviseletekkel tárgyalnak a vasárnapi munkavégzés részleteiről. Egyik javaslat szerint a munkavállalónak csak meghatározott számú napon kelljen dolgozni, tehát például csak hat vasárnapi kötelezettsége legyen.

A szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük – mondta a kormánypárti politikus. Ezen felül a nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok szabályozását is rögzíteni kell, mert ez az eredeti törvényben is benne volt.


A boltok április közepe óta nyitva tarthatnak vasárnap is, akkor Kósa Lajos azt mondta, nem tartja a Fidesz vereségének a vasárnapi bezárás döntését, bár „az kétségtelen kudarc, hogy az embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket”.


Augusztusra, négy hónappal a boltzár eltörlése után először a nagyobb áruházláncok üzleteibe tért vissza a legtöbb vásárló a Magyar Nemzet adatai szerint.