Nem zárolták az MSZP számláit

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az MSZP számláin semmilyen zárolás nem történt - cáfolta az ellenzéki párt kedden az elmúlt napokban felröppent híreket.


A párt tájékoztatása szerint az MSZP 2010 óta semmilyen új hitelt nem vett fel, a korábbi hitelek törlesztése pedig folyamatos. Ezeket a pénzügyi elszámolásokat az ÁSZ ráadásul rendszeresen ellenőrzi. Véleményük szerint amost felröppent híresztelés hátterében alighanem „egy, a párt saját számlái közötti, bankon belüli átutalási művelet áll, ez a tranzakció mindennapos gyakorlat”.


Először a Vasárnapi Hírek írt arról két napja, hogy akkora tartozást halmozott fel az MSZP az elmúlt években, hogy a hitelező bank zárolta a párt számláit. Gúr Nándor az MSZP alelnöke kedden az ATV reggeli műsorában azt megerősítette, hogy a pártnak nagyságrendileg kétmilliárd forintnyi adóssága van. Beszélt arról is, hogy a tartozás legnagyobb része hosszú távú hitel, ami az előző pártvezetés által megvásárolt pártszékház vételárát jelentette. Erre utalt akkor is, amikor arról beszélt: szerinte az alapinformációt leközlő Vasárnapi Hírek főszerkesztője, Gál J. Zoltán „érdeklődhetett volna korábbi főnökénél” és akkor még tisztáb képet kaphatott volna a helyzetről. Úgy fogalmazott: az adósságok problémáját, nem a jelenegi pártvezetés hívta életre. Bár Gúr Nándor egyszer sem ejtette ki a nevét, de az MSZP előző elnöke 2007-től 2009-ig az a Gyurcsány Ferenc volt, akinek kormányzása alatt szinte végig a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára volt Gál J. Zoltán.