Nem zárja ki Kiss László ártatlanságát az úszószövetség

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Hargitay András szerint az úszószövetség mindenfajta erőszakot elítél, de nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapja annak, amit a lemondott szövetségi kapitány, Kiss László állít.


Az utánpótlás szövetségi kapitánya Kiss László lemondása után szomorúan értékelte a történteket.

„Nagyon nagyra értékelem, hogy a Halhatatlanok Klubja nem fordított azonnal hátat az eddig általa nagyra becsült Kiss Lászlónak – szögezte le az utánpótlás-kapitány, aki versenyzőként olimpiai bronzérmet, világ- és Európa-bajnokságot nyert. Hozzátette: ugyanakkor nagyon bántja, hogy van olyan tekintélyes sportvezető, aki két-három nappal ezelőtt még dicsőítette Kiss Lászlót, tegnap viszont már egy mondatra sem méltatta.

„Pedig Kiss László neki is, nekem is és többeknek elmondta, hogy 1961-ben nem az történt, amit a perirat rögzített. Véleménye szerint egy koncepciós per egyik áldozata volt, mert bizony abban az időszakban ilyenek is zajlottak, de ő igenis be fogja bizonyítani, valójában mi történt. Kijelenthetem, hogy a MÚSZ mindenfajta erőszakot elítél, de – érthető módon – nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapjuk annak, amit Kiss László állít” – hangsúlyozta a MÚSZ alelnöke.

A szakember elmondta, nagyon bízik benne, hogy megnyugszanak a kedélyek, majd így folytatta: „Kijelenthetem, hogy remek csapatunk van, a sportolóktól, edzőktől, vezetőkig bezárólag. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat vonultatunk fel, az előttünk álló Európa-bajnokságon, olimpián, a 2017-es világbajnokságon több győzelemre esélyes klasszissal rendelkezünk."

Kitért arra is, hogy a MÚSZ elnökét, Gyárfás Tamást úgyis, mint a FINA alelnökét idén a nemzetközi úszószövetség Gold Pinnel tüntette ki, amelyet annak ítélnek, aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért.

„Számomra elkeserítő, hogy őt, mint ahogy a szövetséget, azért is támadják, mert kiállt az évtizedek óta szakmailag itthon és világszerte elismert Kiss László mellett, holott szerintem éppen az lett volna a visszatetsző, ha nem ezt teszi” – jelentette ki Hargitay András.

Kiss Lászlóról kedden a Privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.

Szerdán a Magyar Úszó Szövetség vezetése és az edzőbizottság egyformán változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót. Mint később kiderült, nem az elnökség, hanem a szövetség szűkebb vezetői köre állt ki Kiss László mellett.

A 75 éves szövetségi kapitány csütörtökön a magyar sport érdekeire, valamint a személyét ért támadás folytán megrendült egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségéről. Egyben jelezte, hogy az „ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében” megtette a szükséges lépéseket.

Az ügy miatt a Demokratikus Koalíció pénteken lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét.