Nem zárható még ki az emberi hiba a hortobágyi robbanásnál

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A bomba hatástalanított volt, gyújtószerkezet nem volt benne, de robbanóanyag igen. Így a hiba lehetőségét még nem lehet kizárni.


Stabil az állapota Tóth Péter főtörzsőrmesternek, aki pénteken, a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt robbanásban sérült meg, és a Honvéd Kórház intenzív osztályán ápolják – mondta szombati székesfehérvári sajtótájékoztatóján Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) megbízott parancsnoka.

Huszár kérdésre válaszolva kifejtette, a történtek rekonstruálásával a jövőben bőséges információjuk lehet hasonló feladatok elvégzéséhez.


A bomba tűzszerészértelemben hatástalanított volt,

vagyis a gyújtószerkezet nem volt a bombatestben, de az robbanóanyagot tartalmazott. A megsemmisítésre történő előkészítés zajlott, ezért a vizsgálatok jelenlegi szakaszában a hiba lehetőségét nem lehet kizárni – mondta Huszár.


Mindennap dolgoznak a tűzszerészek a lőtér mentesítésén


Ember István őrnagy, az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezető tűzszerésze ismertette, hogy a bombák megsemmisítésének folyamata a robbanótestek megkereséséből, feltárásából, azonosításából, hatástalanításából, elszállításából és megsemmisítéséből áll. Hozzáfűzte, hogy a hősi halált halt tűzszerészek vélhetően a későbbi megsemmisítést készítették elő, eközben történt a tragédia.

Huszár megerősítette, hogy a robbanás következtében hősi halált halt tűzszerészek – Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető – balesetének ügyében a rendőrségi mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik.

Az elhunyt katonák hozzátartozóit a minisztérium és a Magyar Honvédség sem hagyja magukra. A szabályok szerint az özvegyek, árvák és hozzátartozók nemcsak a tragédiát követően, hanem hosszú távon is támogatásban részesülnek, a gyerekek életútjáról egészen felnőtt korukig gondoskodnak.


A tragédia helyszíne


A négy honvédségi tűzszerész halálát okozó baleset pénteken délután történt a hortobágyi volt bombalőtéren, amikor felrobbant a 250 kilogrammos repeszromboló bomba.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják – ezt Simicskó István honvédelmi miniszter jelentette be. A miniszter az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre. Az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után.

A lőtér, amely 1940 óta úgynevezett bombavetőtér, rendkívül erősen szennyezett terület, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetően bombák, gránátok találhatóak. 2015. január 26. óta dolgoznak a terület mentesítésén heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.