Nem zárható ki, hogy bevet vegyi fegyvereket az Iszlám Állam

Fotó: JM LOPEZ / JM LOPEZ

-

Manuel Valls francia miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben a szükségállapot meghosszabbítása mellett érvelve beszélt arról, hogy attól tart, az Iszlám Állam akár vegyi fegyvereket is bevethet európai célpontok ellen. Félelme – úgy tűnik – nem alaptalan.


November elején a vegyi fegyverek leszerelését ellenőrző nemzetközi szervezet, az OPCW eljuttatott egy jelentést a Reuters hírügynökségnek, melyben azt állítja, minden kétséget kizáró bizonyítéka van, arra hogy az Iszlám Állam és egy másik felkelőcsoport közötti összecsapásban mustárgázt vetettek be.


A dokumentum nem részletezi, hogy az Iszlám Állam vetette-e be a tiltott fegyvert – a kutatás csak a kémiai csapás tényét volt hivatott megállapítani –, azonban diplomáciai források az Iszlám Államot tették felelőssé.

Az OPCW szerint legalább két ember került kapcsolatba a mérgező gázzal az augusztus 21-i összecsapás során az Aleppótól pár kilométerre fekvő Mareánál.


Nagyon valószínű, hogy egy csecsemő halálát is mustárgáz okozta

– áll a dokumentumban.


Robbanás Mareánál


Honnan lehet vegyi fegyverük?

A tény, hogy az Iszlám Állam képes és hajlandó vegyi fegyvereket bevetni, okkal nyugtalanítja a nyugati vezetőket. Egyelőre nem tudni, hogy a terrorszervezet maga képes-e előállítani mustárgázt vagy területi hódításai során sikerült szert tennie Szaddám Huszein volt iraki diktátor vagy Bassár el-Aszad, Szíria autokratikus vezetőjének készleteire.


Az Aszad-rezsim korábban beismerte, hogy nagy mennyiségben halmozott fel vegyi fegyvereket, ám azokat 2013-ban nemzetközi szervek felügyelete alatt megsemmisítették. Szakértők szerint elképzelhető, hogy Aszad mégsem adta át a teljes készletet, a megmaradt fegyverek pedig könnyen a dzsihadisták kezére kerülhettek.

Iraki hódítása során az Iszlám Állam elfoglalta Huszein első számú vegyifegyver-üzemét is, ahol szintén találhattak mustárgázt és egyéb halálos anyagokat.

A kurd peshmerga erők augusztusban arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam mustárgázzal töltött aknagránátokat lőtt ki állásaikra. Azt állítják, hogy ezt az érintett katonák vérmintáival is alá tudják támasztani. A kérdéses gránátok nem robbantak akkorát, mint az megszokott, ami Elliot Higgins, egy fegyverazonosításra specializálódott brit blogger szerint szintén arra enged következtetni, hogy robbanószer helyet valami mással, feltehetően kémiai anyaggal voltak töltve.

Hamish de Bretton Gordon ezredes, a brit hadsereg vegyifegyver-szakértője szerint ha valaki rendelkezik mustárgázzal, azt már rögtön fegyverként is be tudja vetni. „Ha van egy lövedéked, már ki is tudod lőni” – idézi a Telegraph az ezredest.


„Semmit sem zárhatunk ki” – mondta Manuel Valls kedden a francia parlamentben.A legnagyobb óvatossággal fogalmazok, de tudjuk, hogy fennáll a vegyi vagy biológiai támadás veszélye.

Mi az a mustárgáz?

A mustárgáz – más néven kén-mustár – viszonylag könnyen előállítható, erősen mérgező anyag. A bőrrel kapcsolatba lépve hólyagosodást okoz, de erősen károsítja a szemet, a légzőrendszert és az emésztőrendszert is. A tünetek a gázzal való érintkezést követően 2-24 órán belül jelentkeznek. A mustárgáz nem tartozik a leghalálosabb vegyi fegyverek közé, viszonylag nagy dózis kell ahhoz, hogy belélegezve halált okozzon.

vegyi fegyver