Nem vonul ki a CEU a rektor szerint

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Palkovics államtitkár Soros-egyetemnek nevezte az intézményt, Litvánia máris vinné az egyetemet.


Nem zárják be a CEU-t, a tudományos programok folytatódnak – mondta az egyetem elnök-rektora. Michael Ignatieff szerint Budapest az otthonuk, és itt akarnak maradni. A kormány felsőoktatási törvénymódosítás-tervezetét diszkriminatívnak tartják, támadásként értékelik, és úgy vélik: az a tanszabadság kárára válik egész Európában, és károsítja a magyar–amerikai kapcsolatokat. Az elnök-rektor diszkriminatívnak tartja a feltételek teljesítésére a 2018 februári határidőt is.

Ignatieff szerint vissza kell vonni a törvényjavaslatot. A rektor szerint bár a célpont a CEU, a tervezet a magyar felsőoktatás akadémiai szabadságát támadja. Az intézmény vezetése kész a párbeszédre, ám úgy látják, megtört a bizalom. Nem szeretnék növelni a feszültséget, de visszavonulót sem fognak fújni – mondta Ignatieff, és azt ígérte: az összes jogorvoslati lehetőséget igénybe veszik majd.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság jóváhagyását adta működésükre, és az egyetem mindig is tiszteletben tartotta a törvényi eljárásokat, legyen szó vízumról, munkavállalói engedélyről vagy adófizetésről – mondta a rektor. A törvényjavaslatot nem előzte meg konzultáció, „tegnap este hirtelen nyújtották be”.


Támogatja az USA

A rektor szerint az USA vezetése kifejezte teljes támogatását, New York állam volt kormányzója szintén kiállt az intézmény mellett, ahogy Kanada nagykövete is. A kormány semmibe veszi a hozzájárulásukat a magyar tudományos élethez, nemzetközi kultúrához – mondta a rektor. Kiemelkedő nemzetközi, tudományos helyezéseket értek el, és együttműködnek a társintézményekkel.

A kormány javaslata szerint Magyarországon külföldi egyetem csak akkor működhet a jövőben, ha mögötte kormányközi szerződés van. Erről Enyedi Zsolt, a CEU magyar ügyekért felelős rektorhelyettese azt mondta: eddig szakmai szempontok alapján döntöttek arról, mit lehet tanítani, ezentúl politikai döntésnek kell mögötte állnia. Ez rossz az egyetemüknek, de rossz a magyar felsőoktatásnak is – mondta.

A kormány megkövetelné, hogy a külföldi egyetemnek oktatási tevékenysége legyen a származási országban. A CEU-t a helyi közép-európai sajátosságok figyelembevételéve hozták létre, ez egy bevett forma. Elvileg indíthatna programokat más országokban, de miért lenne attól jobb a magyar felsőoktatás? – kérdezte Enyedi.

A nem uniós országból érkező oktatók eddig munkavállalási engedély nélkül dolgozhattak, ezentúl erre sem lesz lehetőség. Enyedi arra számít, értelmes párbeszédet lehet majd folytatni az oktatási államtitkárral, az a kérdés, hogy mennyire van megkötve a keze. A rektorhelyettes azt mondta, konzultálnak az Európai Bizottsággal, és információi szerint Navracsics Tibor területért felelős uniós biztos is vizsgálja a kérdést.

Fodor Éva rektorhelyettes szerint a diákokat, tanárokat levelek írására kérték, és arra, hogy keressenek kapcsolatokat itthon és külföldön, akik támogatják, hogy a CEU a jövőben is jelen lehessen Magyarországon.


Soros-egyetem

Palkovics László oktatási államtitkár szerint a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Az államtitkár az Oktatási Hivatal külföldi intézményeket érintő vizsgálatára hivatkozott. Szerinte a tapasztalatok nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt, és feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön.

Ez utóbbi minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd. Az oktatási államtitkár szerint minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek,


nincs olyan egyetem, nem szabad lennie olyannak Magyarországon, aki a törvények felett állónak képzeli magát, ez igaz egyébként valóban a Soros-egyetemre, a CEU-ra is”.

A CEU 25 éve van jelen Magyarországon, 8 mester- és 2 doktori programja akkreditált, több mint 600 magyar munkavállalót foglalkoztat, évente mintegy 1800 hallgató tanul itt, köztük közel 400 magyar diák. A Közép-Európai Egyetem kettős identitása lehetővé teszi, hogy Magyarországon és az Egyesült Államokban is akkreditált képzéseket nyújtson.


Vilnius örülne

A litvániai Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius is kifejezte együttérzését és szolidaritását a CEU-val. A polgármester az egyetem diákja volt, és azt írta, első kézből tudja, hogy milyen nagy szerepet játszik a CEU Magyarország és egész Európa tudományos életében – írja az Index.

A polgármester meg is hívta a Michael Ignatieff rektort Vilniusba, hogy tárgyaljanak a CEU átköltöztetéséről. „Vilnius egy különösen innovatív és progresszív város, kiemelkedő kulturális sokszínűséggel, pezsgő és élettel teli atmoszférával, amellyel a fiatal és aktív litvánok töltik meg a várost” – írja a polgármester, aki szerint a CEU beleillene a litván főváros képébe, és hozzájárulna tudományos és kulturális életéhez.