Nem voltak társai a müncheni merénylőnek

Fotó: DPA / Lukas Schulze

-

Régóta élt a városban. A büntetlen előéletű férfi indítéka ismeretlen.


Egyedül követte el a merényletet a 18 éves támadó - közölte a müncheni rendőrség. A lövöldözésnek 9 halottja van, és 20 sebesültje - írja a Guardian. 3 sebesült életveszélyes állapotban van - írja a BBC. A támadó megölte magát, ő a 10-ik halott. A sebesültek között gyerekek és tinédzserek is vannak.

A merénylőről azt mondta a rendőrség, hogy iráni és német állampolgár. Régóta él a városban, és nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban.

Az indítéka egyelőre tisztázatlan.


Nem volt hozzá közük

A lövöldözés helyszínéről sietősen elhajtó autó 2 utasáról azt feltételezték, hogy közük van a merénylethez. Ezért is beszélhettek sokáig 3 támadóról.


Ám kiderült, hogy nincs közül a merénylethez.


Pisztolya volt

A támadó egy maroklőfegyvert használt - közölte a rendőrség. A korábbi beszámolók arról szóltak, hogy gépfegyverrel lőtt az emberekre.


A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozó rendőrség még nem akarja elmondani, hogy milyen fegyverből tüzelt a merénylő, és hány töltényt lőtt ki.Kiabálásról nem tudnak

A rendőrség nem tud arról, hogy a merénylő azt kiabálta volna, hogy "német vagyok!". Azt kérik a lakosságtól, hogy küldjék el felvételeiket a lövöldözésről további elemzésre.


A rendőrség szerint Münchenben elmúlt a veszély.

A lövöldözés miatt 2300 rendőrt mozgósítottak. Egy részük a szomszédos tartományokból, illetve Svájcból és Ausztriából érkezett.


Volt-e kapcsolat?

A rendőrség sajtótájékoztatóján felmerült, hogy a Facebookon arról terjedt álhír, hogy a McDonalds ingyenes ad élelemet - annál az étteremnél kezdett el lövöldözni a merénylő.


A kapitány szerint a rendőrség tud erről, de az nem világos, hogy az álhír és a támadás között van-e kapcsolat.