Nem volt jó a mozgóurnás szavazás

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila / MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Az alapvető jogok biztosánál több érintett panaszkodott arra, hogy nem tudott szavazni. Székely László szerint ezért változtatni kell a szabályokon. A fideszes Gulyás Gergely azt ígérte, a választás után átnézik a törvényt.


Az ombudsmannál három budapesti körzetből 14 ember jelentkezett azzal, hogy egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt igényelték a mozgóurnás szavazást, ám nem ment ki hozzájuk senki.

Székely László emiatt vizsgálta meg a szabályokat. Azt előrelépésnek tartja, hogy a fogyatékossággal élők már nemcsak mozgóurát kérhettek, hanem minden településen kötelező volt akadálymentes szavazóhelyiséget is kialakítani, viszont megállapította, hogy a mozgóurnás szavazás szabályozása most sem garantálta, hogy valamennyi jogosult igénybe vehesse a lehetőséget.

A mozgóurnás szavazást úgy kell megszervezni, hogy a bizottság tagjai a mozgóurnával este hétig, tehát a hivatalos zárásig visszaérjenek a szavazóhelyiségbe, de ez egy időigényesebb feladat az ombudsman szerint.

Bár az átjelentkezők – ha még sorban állnak – szavazhatnak este 7 után is, a mozgóurnások zárás után beérkező szavazatai nem érvényesek. Emiatt a bizottságok szubjektíven is mérlegelhetik, hogy meddig kötelesek kivinni a mozgóurnát a választókhoz.

Az ombudsman szerint változtatni kell a szabályokon, ezért a Nemzeti Választási Irodához fordult, hogy az kezdeményezze a módosítást.


Az önkormányzati választás után átnézik a szabályt

Az ombudsman előtt az Alapjogokért Központ kezdeményezett törvénymódosítást. Ők azért, hogy azok is tudjanak szavazni, akik a választás napján dolgoznak.   Gulyás Gergely fideszes politikus, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke azt mondta, az önkormányzati választás után át kell nézni, hogy a törvénynek vannak-e olyan kisebb hibái, amelyek kijavításával mindenki tud majd szavazni.   Megjegyezte ugyanakkor, hogy a központ és az ombudsman által felvetett problémák korábban is léteztek.


Gulyás Gergely a VS.hu érdeklődésére azt mondta: az ombudsman ajánlásai közül egy ponttal biztosan nem értenek egyet. Az alapjogi biztos szerint ugyanis lehetővé kellene tenni, hogy az is szavazhasson, aki mozgóurnát kért ugyan, de aztán mégis el tud menni a szavazóhelyiségbe, például azért, mert épp kiengedik a kórházból. Gulyás szerint viszont csalásra adna lehetőséget, ha megengednék, hogy valaki kétszer is szavazzon - egyszer az otthonában, majd a szavazókörben is.


A nemzetiségek is módosítanának

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága azt szeretné, ha jobban megszűrnék a jelölőszervezeteket a nemzetiségi önkormányzati választáson. Javaslatuk szerint csak az lehetne jelölőszervezet, amely a választás előtt három évvel már be van jegyezve.   Azt is támogatják a nemzetiségi szószólók, hogy a jelölőszervezetek kampánycélokra ingyen kaphassák meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők nevét és címét.   A testület a többi között támogatta azt a javaslatot, hogy a nemzetiségi választópolgár a saját szavazókörében is leadhassa a voksát, ne kelljen külön szavazóhelyeket kialakítani, valamint egy olyan egyszerűsítést is szeretnének, hogy egy megbízott is leadhassa a regisztrációs lapot.   Erről egy törvénymódosító javaslatot készítenek majd.