Nem volt áram, orosz katonák ukrán támaszpontot foglaltak el a Krímben

Fotó: AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV / AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

-

A Krím félszigeten kimaradások voltak, állítólag Ukrajnából nem jött áram. Obama elnök a NATO és az EU-tagállamok vezetőivel találkozik.


Orosz katonák hétfő hajnalban elfoglaltak az ukrán haditengerészet Feodoszijában található támaszpontját a Krím félszigeten. Lövések dördültek el a támaszponton, majd az ukrán katonákat lefegyverezték - mondta el a Reutersnak a bázis területéről telefonon Anatolij Mozgovoj hadnagy. Vlagyiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg egy szóvivője a Krímben korábban arról számolt be, hogy az orosz katonák behatolnak a bázis területére, és ebben helikopterek segítik őket. Orosz katonák már előbb elfoglalták az egyik elit ukrán katonai egység, az első ukrán haditengerészeti zászlóalj bázisának egy részét is.


Áramkimaradás volt a Krímben

Vasárnap este több helyen elment az áram a Krím egyes részein. A helyi áramszolgáltató úgy véli, hogy Ukrajna felől szakadt meg a szolgáltatás az egyik távvezetéken. Az Ukrenergo, ukrán vállalat azt közölte, műszaki hiba történt az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartó egyik távvezetéken. A hírek szerint több városban szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosa, Szimferopol egyes kerületeiben is. A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek „provokálásával”, akkor „ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat”". Az oroszbarát krími hatóságok viszont nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.


Obama a Közel-Keletre és Európába jön

A hétfőn kezdődő, ötnapos európai és Szaúd-arábiai látogatása során Barack Obama amerikai elnök elsősorban az ukrajnai válság, a nukleáris biztonság és az izraeli-palesztin békefolyamat kérdéseire fog összpontosítani. Obama elnök hétfőn Hágában a holland kormány vezetőivel fog tárgyalni, kedden pedig részt vesz majd a nukleáris biztonsági csúcstalálkozón, amelynek alkalmából találkozik majd a G7-csoport országainak vezetőivel és a kínai elnökkel is. Szerdán Brüsszelben a belga vezetéssel, a NATO főtitkárával és az EU-tagállamok vezetőivel folytat majd megbeszéléseket. Az elnökkel együtt utazik majd John Kerry külügyminiszter is, aki nem zárta ki, hogy a hágai konferencia alkalmából orosz partnerével, Szergej Lavrovval ismét tárgyaljon az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésének lehetőségeiről.