Nem volt 100%-ban demokratikus a szír elnökválasztás

Fotó: MTI / MTVA / EPA / SANA / MTI / MTVA / EPA / SANA

-

A damaszkuszi rezsim támogatójának számító Moszkva szabadnak, tisztességesnek és átláthatónak minősítette a Bassár el-Aszad elnök győzelmével végződő szíriai elnökválasztást, emellett pedig bírálta a választást elítélő nyugati országokat.


„Moszkva fontosnak tartja a választást, amely biztosítja a szíriai állami intézmények további működését” – mondta sajtótájékoztatóján Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő. A szóvivő leszögezte, hogy az elnökválasztás a polgárháború következtében

„természetesen nem volt 100 százalékosan demokratikus, de a nemzetközi megfigyelők megállapításai nem adnak rá okot, hogy megkérdőjelezzük a választás törvényességét”.
Tizenegy ország küldött megfigyelőket a szíriai elnökválasztásra, majd mindannyian támogatói Aszad elnök rezsimjének. Felügyelőket küldött többek között Bolívia, Észak-Korea, Irán, Oroszország, Tádzsikisztán, Uganda és Venezuela is.

Nem bohózat

Az elnökválasztást „bohózatnak” és „a demokrácia paródiájának” minősítő nyugati reakciók kapcsán Lukasevics elfogadhatatlannak nevezte, hogy
„szíriaiak millióinak hagyják figyelmen kívül a véleményét, pedig ők a terrorfenyegetés dacára az urnákhoz járultak, hogy az ország jövőjéről szavazzanak”.

Nem választás

A szíriai parlament elnökének szerda esti bejelentése szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az elnökválasztáson Bassár el-Aszad jelenlegi államfő: a szavazatok 88,7 százalékát kapta. John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai szavai szerint
„ez nem választás volt, hanem egy nagy semmi”.
A szíriai ellenzék korábban a szavazás bojkottjára szólított fel, részben azért, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes ellenzéki jelölt indulását, részben pedig a három éve tartó és több mint 162 ezer ember halálát okozó polgárháború miatt.