Nem vizsgálnák tovább az orosz beavatkozást a republikánusok

Fotó: MTI/AP / Patrick Semansky

-

A demokraták folytatnák a munkát, és Mueller bizottsága is dolgozik.


Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus politikusai szerint nincs bizonyíték a Trump-kampány és az oroszok összejátszására, ezért lezártnak tekintik a testület által folytatott vizsgálatot. A demokrata képviselők ezzel nem értenek egyet, és folytatnák a munkát.

A republikánusok abban egyetértettek, hogy Oroszország propagandaanyagokkal és hamis hírek terjesztésével megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatot, ám arra nincsenek bizonyítékok, hogy Donald Trump kampánycsapata és az oroszok összejátszottak volna.

Mike Conaway texasi republikánus, a vizsgálat vezetője azt mondta: "az oroszok aktívak voltak a 2016-os választási folyamatunkban, s úgy gondoljuk, ezt megteszik a jövőben is". A bizottság tagjai egyetértettek az amerikai hírszerző ügynökségekkel, hogy az oroszok megpróbáltak beavatkozni a választási folyamatba, de nem értenek egyet az általuk hangoztatott "narratívával, hogy megpróbálták volna Trumpot segíteni". Conaway azt mondta, befejezték a vizsgálódást, és készül az összefoglaló jelentés.

A bizottság demokrata tagjai azt mondják, hogy a republikánusok védik saját elnöküket és szövetségeseit – akik közül egyesekről kiderült, hogy hazudtak a nyomozóknak –, és gyorsan le akarják zárni a vizsgálatot. Ezen a véleményen van Adam Schiff, a bizottság vezető demokrata politikusa, kaliforniai képviselő is, aki nem értett egyet a republikánusok állásfoglalásával, s azt mondta, hogy a bejelentést idő előtt tették meg.

A hírszerzési bizottság vezetője, Devin Nunes tavaly visszavonult a vizsgálatból, mert sajtóhírek jelentek meg arról, hogy titokban egyeztetett a Fehér Házban. Nunes cáfolta, hogy bármi törvényellenes, vagy kifogásolható lépést tett volna.

Robert Mueller különleges ügyész bizottsága folytatja a vizsgálatot a Trump-kampánycsapat és oroszok kapcsolatairól. Az amerikai elnök egyik volt munkatársát, Sam Nunberget a múlt héten hat órán át hallgatta ki Mueller vádesküdtszéke.