Nem vizsgálja bizottság, hogy a titkosszolgálat zsarolt-e újságírót

-

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottságot. Az ellenzék tényfeltáró bizottságot javasolt, a kormánypárti többség viszont elvetette a javaslatot. Szerintük folyamatban lévő ügyről van szó.


A kormánypárti többség leszavazta, ezért nem indul tényfeltáró vizsgálat a hír alapján, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai zsarolással próbáltak beszervezni egy újságírót - mondta a nemzetbiztonsági bizottságot szocialista elnöke a zárt ülése után. Molnár Zsolt szerint az AH vezetője lehetővé tette volna, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták volna, a kormánypártok azonban politikai döntéssel megakadályozták a tényfeltáró vizsgálatot. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke ezt tagadta. Szerinte egyelőre egy folyamatban lévő ügyről van, de ha a titkosszolgálatot érintő vizsgálat lezárul, további tájékoztatást kaphat a bizottság.

A 444.hu múlt szerdán írt arról, hogy tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak együttműködésre rávenni az AH munkatársai.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a bizottsági ülés előtt azt mondta, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, és megvizsgálják, törvényes volt-e a tevékenység vagy sem. "Valami történt az biztos. Hogy hogyan, arról a bizottság előtt számolnak be" - mondta Tasnádi. Mivel minősített adatokról van szó, nem mondott többet az államtitkár. A nemzetbiztonsági bizottságot a BM államtitkára és Kiss Zoltán, az AH főigazgatója zárt ülés keretében tájékoztatta.


Molnár szerint a demokrácia "akkor lesz beteg", ha a sajtószabadságot korlátozzák. Ezért választ vártak volna arra, hogy a sajtóhírekben megjelentek szerint történt-e zsarolás, kompromittálás, bármi olyan, ami a hatalommal való visszaélésre, jogellenes cselekedetre utalna. A kormánypártok viszont ebben a szakmai kérdésben, ügyrendi döntéssel megakadályozták a részletek megismerését, tényfeltáró vizsgálat indítását. Molnár szerint ezért feltételezhető, hogy valami titkolnivaló van az ügyben.

A szolgálatoktól kapott tájékoztatás alapján az ügy a büntetőtörvénykönyv szerinti zsarolást nem meríti ki, de szerinte ezt a tényfeltáró vizsgálat nélkül nem lehet biztosan tudni - mondta Molnár.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja szerint amióta a nemzetbiztonsági bizottság tagja, ilyen részletes tájékoztatást még nem kaptak. Örült volna, ha a kémkedéssel megvádolt jobbikos Európa Parlamenti képviselő, Kovács Béla ügyében is ennyi információt adtak volna a szolgálatok.


Politikai hiba

Mirkóczki szerint "hatalmas politikai hibát" követett el a Fidesz-KDNP, mert a tényfeltáró bizottság alakításának akadályozásával "azt a látszatott keltik, hogy van titkolni való". Pedig Mirkóczki a tájékoztatás alapján nem érzi, hogy az AH "gigantikus hibát követett volna el", vagy valamilyen politikai megrendelés történt volna. Ugyanakkor egyetért Molnárral, hogy mindezt csak akkor lehetne teljes bizonyossággal állítani, ha az ügyet részletesen feltárják.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja szerint ilyen mélységű tájékoztatást még nem kaptak; a szolgálatok részletes, operatív információkban gazdag prezentációval készültek. Szél problémának nevezte, hogy az ügy kikerült a sajtóba, hiszen semelyik titkosszolgálatnak nem jó, ha tevékenysége nyilvánosságra kerül. Ám szerinte a Fidesz-KDNP döntése, hogy megakadályozták a tényfeltáró bizottság felállítását is ártott a szolgálatnak. Szél azt mondta: bár az újságíró nem kívánja felfedni személyazonosságát, a nemzetbiztonsági bizottság nem tekinti lezártnak az ügyet.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt mondta: a BM és AH "a Soros György által pénzelt 444.hu-n megjelent cikkről" nem a megszokott, hanem bővebb, "rendhagyó" tájékoztatást adott a bizottságnak. Ennek során a cikkben szereplő sugalmazást a BM és az AH is bizonyítékokkal cáfolta, sőt még teljességi nyilatkozatot is adtak, amely szerint a BM és az AH tájékoztatásában nem hallgattak el, illetve másítottak meg információkat.


Oltári nagy mocskos hazugság

Németh szerint a bizonyítékok alapján semmilyen törvénytelenség nem történt, senki, senkire nem kényszerített semmit. Az AH törvényesen járt el, szakmailag korrektül, rendeltetésszerűen végezte tevékenységét - mondta a kormánypárti politikus. Még anonimizált dokumentumok is ki lettek vetítve. A bizottságnak sem árulták el, hogy ki az érintett újságíró, de "akinek egy marék sütnivalója van, sejtheti kiről van szó" - mondta Németh.

A sajtótájékoztatón - amelyen az ügyet kirobbantó 444.hu újságírója is részt vett - Németh szemenszedett hazugságnak nevezte a cikkben leírtakat. A fideszes politikus szerint nem tudni, hogy ez a cikk szerzőjén múlt, vagy az abban szereplő újságíró által elmondottak eredménye. Németh „oltári nagy mocskos hazugságnak" nevezte azt is, hogy a kormánypártok akadályozták volna az ügy részleteinek megismerését. Folyamatban lévő ügyről van szó - mondta Németh. Ha a vizsgálat lezárul, meg lehet ismerni az ügy további részleteit.