Nem vitték el a sebesülteket

Fotó: AFP / Zein al-Rifai

-

Damaszkuszt és a szíriai lázadókat hibáztatta az ENSZ hétfőn amiatt, hogy a három napig tartó múlt heti humanitárius tűzszünet alatt képtelenek voltak elszállítani a sebesülteket Aleppóból.


"A sebesültek elszállítását több tényező akadályozta, köztük az, hogy a helyi hatóságok nem adták meg időben a szükséges engedélyeket" - jelentette ki Steven O'Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője. Szerinte abban is hibás a szíriai kormány, hogy nem engedett be egészségügyi felszerelést és más segélyt a város ostromlott keleti részébe. De hibáztatta a lázadókat is, amiért nem teremtettek megfelelő körülményeket az evakuáláshoz. A tűzszünet szombati befejeződése óta ismét folynak és egyre hevesebbek az összecsapások - állapította meg Steven O'Brien.

Moszkva nem tervezi a fegyvernyugváshoz való visszatérést - jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának tanácskozásán. Hozzátette, hogy a fegyvernyugvás lehetősége a szíriai kormány ellen harcoló fegyveresek magatartásától függ.

Az orosz és a szíriai légierő egy héttel ezelőtt hagyta abba Aleppó bombázását, csütörtökön pedig a szíriai kormánycsapatok folyosókat nyitottak, hogy a polgári lakosok és a felkelő fegyveresek elhagyhassák a város körülzárt keleti negyedeit.