„Nem vitt el ez a dolog” – BLR-rel Újpesten

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

Majkával és Curtisszel közös száma, a Belehalok 24 milliós nézettséget ért el a Youtube-on – most mégis önállóan próbálkozik, és két-három havonta jön ki új számaival. BLR vallja, hogy még mindig az a hétköznapi, újpesti rapper, aki egykor volt.


„Épp most hívtak estére meccsre, de még nem tudom, megyek-e. A focit annyira nem szeretem, az újpestiek pedig ezt nehezen fogadják, de a zene miatt könnyebben befogadtak. Ettől még amúgy liladrukkernek vallom magam” – kezdi a mesélést BLR, azaz Vincze Gergely. Újpesten vagyunk, BLR itt nőtt fel, és itt él a mai napig, ez számaiból ki is derül. A rapper vállaltan lokálpatrióta, miként több más négykeres társa, Curtis, Luz, Lupo szintén. Újpest nem szűkölködik rapzenészekben, amit a kerület is honorál: BLR és Curtis gyakran kapnak itt fellépési lehetőségeket, a tavalyi Legyél te is Újpest arca! felhíváson pedig az önkormányzat jutalmul egy Curtisszel eltölthető napot ajánlott fel.


„A polgármester fain volt velünk, gyakran fel tudunk lépni a kerületben is. Két éve, gyereknapkor itt a víztoronynál is volt rá lehetőségünk” – mutatja az énekes már az újpesti víztoronnyal szemben lévő házukból.



Közben felérünk az épület tetejére is, ami BLR szerint ideális helyszín a csajozásra. És szövegírásra is – a rapper elmondása szerint az Oujee című szám egyik verzéje például itt született. Amúgy menet közben szoktak jönni a szövegek : „buszon imádok szöveget írni” – meséli Gergő. A számhoz felvett klip már nem feltétlenül ott forog, ahol az ötlet születik – a videók koncepcióinak már a teljes dalra kell illeszkedniük.


-


Újpesti kliphelyszínek persze akadnak bőséggel – némelyiket a rapper évekkel korábban nézte ki magának. Ilyen a Blablabla elején feltűnő sikátor is, az énekes házától korábbi iskolájáig vezető út szintúgy (itt a Törj utat videója készült). Mint mondja, karakteres helyszínekről van szó, amelyek lényegesek a számok mondanivalóját illetően: a Törj utat címűt például „gyerekeknek szóló kis útikönyvnek” szánta, olyan fiataloknak, akik még nem biztosak benne, melyik utat érdemes járniuk, érdemes-e küzdeniük magukért. „Meg szerettem volna mutatni, hogy ilyet is tudok” – teszi hozzá.


„Három emelettel alattunk kezdődött a zenélés, 14-15 éves koromban” – meséli a rapper. Az első, zenefelvételre alkalmas számítógépet 2001 környékén szerezte meg, „itt, a telepen írogattam először csak CD-re a haveroknak, és mindig pozitív volt a visszajelzés”. Mint mondja, így jutott el Curtishez is a híre, aki akkoriban egy True Life nevű együttessel próbálkozott. Majd együtt kezdtek zenélni, „írtam neki pár alapot”, a kész számokat pedig meghallgatta Tyson is, így készülhetett el végül az első Curtis-lemez, „ami révén Majkához is eljutott a dolog, és lett belőle az egész Belehalok-sztori.”



Aminek klipje 2012 tavaszán elég nagyot robbant, mostanra pedig elérte már a Youtube-on a 24 milliós nézettséget is. Még parodizálni is megéri: az Irigy Hónaljmirigy-féle átirat négymillióig, Pamkutya paródiája öt és félmillióig jutott – utóbbi számot egyébként BLR is ötletesnek, viccesnek tartja. Később eljutunk a Belehalok forgatási helyszíneire is: a klip eleje szintén a 4. kerületben készült, Újpest-Rákospalota MÁV-állomásnál. „A klip koncepciója is az volt, hogy itt vagyunk borostásan, csövesen, keressük magunkat. És én tényleg pár száz forinttal a zsebemben jöttem ki.”


-


Majkával és Curtisszel viszont már nem dolgozik együtt. Gazdasági okok miatt nem tudtak járni hárman fellépni, így többnyire csak Majka és Curtis mentek. „Nem szerettem volna elesni attól a gyakorlási lehetőségtől, hogy a színpadon állhassak és emberek előtt rappelhessek. Ez így most egy működő verzió, beindultak nekem is a szólófellépések, emellett az R’n’B All Stars csapat tagja vagyok, velük is sokat járok fellépni. Így Dukai Reginával és Dér Henivel, akik közben jó barátaim is lettek. Élvezem ezt, nem adnám fel” – meséli a rapper. Albumra ugyanakkor még korai számítani: most inkább néhány havonta jön ki egy-egy klipesített szám. Az albumkészítéshez vissza kellene vonulni fél évre, amit viszont a mai világban kevésbé lehet megtenni. Folyamatosan posztolni kell, új és új dolgokkal meglepni a rajongókat – és „videó nélkül már meg se nagyon nézik a gyerekek a dalt. De viszonylag olcsón lehet ma klipeket készíteni.”


Tavaly július óta így önállóan jöttek ki számai: a Blablabla, amelynek egyik forgatási helyszínéhez szintén ellátogatunk Újpest-Városkapuhoz, lassan egy éve jelent meg. Mint BLR mondja, reméli, az évfordulóra a videó el is jut az egymilliós látogatottsághoz. Ami azért szép fricska lenne, tekintve, hogy a szám válasz volt azoknak a kritikusoknak, akik azzal támadták, hogy elpoposodott, mert a hiphop mellett más zenei stílusban is kipróbálja magát. „Nem vagyok bekövesedett rapper, és szívesen csinálnék olyan poposabb számokat is, amik azért hordoznak magukban értéket” – mondja. A kritikák egyik oka a barátnőjével, Liliannal készült közös száma, a Mondd csak volt, de Dér Henivel közös száma sem éppen az az underground hiphopnóta. „Könnyű ráhúzni a sikeresebbekre, hogy elszálltak, és elfelejtették, honnan jöttek, pedig ez nálam nem igaz”.


„Nem vitt el ez a dolog, ugyanúgy itt állunk a tetőmön, és hogy van rajtam egy Adidas szponzorációs szett, attól ugyan kiválóan érzem magam, de nem vagyok miatta semmiképpen sem több vagy jobb. Erről szól a BLR A Tiétek című dal is. Van egy kialakult értékrendem, amit elég stabilnak tartok, és ebben megvan mindennek a helye. Ez nem tud felborulni egy 24 milliós dal miatt sem, sőt, annál inkább megerősödik.”



Magát nem gondolja egyszerű közreműködő félnek, de általában könnyűnek tartja a közös dalok készítését: ilyenkor mindenki írja a maga részét, a maga szövegét. „Pluszinspirációt ad, ha egy másik rapper is benne van: egymásnak is bizonyítani akarunk, és akkor bizony oda kell tenni”. Legutóbb is sikerült: BLR nemrég kijött, Szabadnap című száma a tatabányai Fura Csével készült.


BLR rapzenész, Újpesten

-


A szövegeket mindig magának írja – van, mikor lazábbat, bulizósabbat, mint a Szabadnap esetében, vagy metaforikusabbat, mint A királynál. „Előtte volt a Nagylány, ami tele volt obszcenitással, trágársággal, és itt szerettem volna úgy brutális lenni, hogy ne bántson senkit, mégis oda legyen téve. Müller Péter Örömkönyv című művéből jött az ötlet, abban van egy Sakk című fejezet. Amúgy ez a szám is inkább a csajozásról szólt – ilyen dalok kevésbé jönnek, mióta lenyugodtam kicsit, és komoly kapcsolatban élek.”



Kérdezem a további inspirációkról is: mint mondja, nem tagadhatja, hogy tíz éve például nagy rajongója volt Mohamannek és a Da Flava Családnak. „Bátyám osztálytársa volt, össze is jött aztán vele egy találkozó. Meghallgattattuk vele a háromszámos demókazettámat, mire azt mondta: közös dalt nem ígér, de öt-hat év múlva egész jó is lesz ez. És tényleg jó lett.” Amúgy Kicsi Tystontól a Hitetlent tartja a legjobb megjelent hazai hiphopalbumnak, és a nyugati, west coastos irányt vallja a magáénak. Hogy kik képviselik még ezt? Mint mondja, Snoop Dogg, Kurupt vagy a Daz Dillinger jó példák még erre.


BLR rapzenész, Újpesten

-


A beszélgetés során BLR folyamatosan gyerekekként utal rajongótáborára – ugyanakkor büszkén ismeri el, hogy egy erős huszonéves korosztály is hallgatja dalait. Mint hozzáteszi, az újakat, például Rault és Horváth Tamást már inkább a fiatalabbak kedvelik: „ők populárisabb rapet nyomnak, míg az én átvitt, kétértelmű dolgaimat talán a huszonévesek jobban értik”.


Amúgy a többi rapper kapcsán megjegyzi: „a célom, hogy jó zenét csináljak, nem pedig, hogy más kollégákkal rivalizáljak és oltogatós számokat írjak.” És hogy mi várható a jövőben? Június 11-én lesz a Viva Comet, ahol őt is jelölték a legjobb férfi előadói díjra. Addig pedig még egy számot is tervez Jack, Jim és Johnny címmel, amelyben – a Hubay Jenő Zeneiskola zenészeinek hála – lesz élő harsona, trombita is.


BLR rapzenész, Újpesten

-