Nem vicc: a farkasok ellen tüntettek a juhok Párizsban

Fotó: MTI/EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

-

A Greenpeace pedig az atomenergia ellen demonstrált.


A francia juhtenyésztők a farkastámadások elleni védekezéshez követelnek segítséget a francia kormánytól. A farkasokat ugyanis védik, így nem ölhetik meg őket. Az állatvédők viszont arra mutatnak rá, hogy a farkastámadások valójában csak kevés birka elpusztulásáért tehetők felelőssé.

A tüntető parasztgazdák a Louvre múzeum közelébe, a Tuileriák kertjébe hajtották a nyájat.Szerdán ettől függetlenül se volt unalmas nap a francia fővárosban.


A dolgozók sztrájkja miatt már második napja nem nyitott ki az Eiffel-torony. A munkavállalók magasabb fizetést és létszámbővítést követelnek, de elégedetlenek a munkaadó üzleti stratégiájával is.

Két érdekes kiállítás is nyílt Párizsban, az egyik a kelet-szíriai romvárosról, Palmüráról, ahonnan idén márciusban sikerült kifüstölni a terület műemlékeiben súlyos károkat okozó Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseit, akik azonban a múlt hét végén újabb támadást indítottak a város ellen.

A másik tárlat a titkos ügynökök életéről nyílt. Rúzsalakú pisztolyok, mérgező tollak és robbanó patkányok sorakoznak a kiállításon. Arról mesélnek, hogy a világ különböző részein miként toborozták, képezték ki és szerelték fel különböző speciális eszközökkel a titkos küldetéseket teljesítő ügynököket az első világháborútól a hidegháború végéig. Az Invalidusok épületegyüttesében nyílt, Titkos háborúk című tárlaton francia, brit, amerikai és német gyűjteményekből származó csaknem 400 tárgy és dokumentum látható, amelyek többsége még sohasem szerepelt kiállításon.

Demonstrációt sem csak a birkák tartottak, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái az atomenergia előállítása ellen tüntettek az EDF francia energiaipari csoport székháza előtt.