Nem vezettek eredményre a Jemenről szóló genfi tárgyalások

Fotó: MTI/MTVA / Jahja Arhab

-

Érdemi eredmény nélkül értek véget pénteken a jemeni konfliktus rendezését célzó genfi egyeztetések – közölte sajtótájékoztatóján Rijád Jászín, a nemzetközileg elismert jemeni kormány külügyminisztere.


A húszi delegáció sajnos nem tette lehetővé, hogy valódi előrelépést érjünk el, ahogyan vártuk

– jelentette ki Rijád Jászín jemeni külügyminiszter, aki mindazonáltal nem nevezte kudarcnak a béketárgyalásokat. „Nem értünk el akkora sikert, mint reméltük, de ez nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottunk volna.”


„Nagy reményekkel érkeztünk ide, és még mindig derűlátóak vagyunk abban a tekintetben, hogy az ENSZ égisze alatt békés megoldást fogunk elérni Jemen számára” – nyilatkozta Rijád Jászín.

A külügyminiszter szerint további erőfeszítéseket fognak tenni a válság békés rendezésének érdekében. Hozzátette, hogy egyelőre nem tűztek ki újabb tárgyalási fordulót.

Iszmail Uld Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni megbízottja kijelentette, hogy meg fogják kettőzni a tűzszünet elérését célzó erőfeszítéseket. Genfi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a felek között hamarosan megállapodás születhet a fegyvernyugvásról. Hozzátette, hogy annak nemzetközi ellenőrzéséhez viszont már az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása kell.

A jemeni konfliktusban érintett felek között a hét elején kezdődtek meg a tárgyalások az ENSZ támogatásával.

A harcok azonban a tárgyalások közben is folytatódtak az ország területén. A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció repülőgépei pénteken is a húszik erőit bombázták a főváros, Szanaa közelében. A felkelők közlése szerint a légicsapásokban kilenc civil vesztette életét.

Jemenben a síita lázadók a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői ellen harcolnak. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítására nyolc arab ország támogatásával indított légi hadműveletet. A polgárháború és az arab koalíció közel 3 hónapja tartó beavatkozásának következtében emberek ezrei haltak meg, váltak menekültté saját hazájukban, vagy nélkülöznek napi szinten.