Nem vették komolyan a MERS-vírust, bocsánatot kért a miniszterelnök

Fotó: AFP / ED JONES

-

Szakemberek szerint az, hogy csak egy újabb halálos áldozata van a kórnak, azt jelzi, hogy a járvány visszaszorulóban van Dél-Koreában.


Hvang Kjo Ahn új dél-koreai miniszterelnök egy parlamenti interpellációra adott válaszában kért bocsánatot azért, hogy a szöuli kormány késedelmesen reagált a MERS-járvány hazai kitörésére. „A kezdeti reakció azért volt lassú, mert nem volt elegendő információ a MERS-vírusról” – mondta.

Közben egy újabb esettel 24-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma Dél-Koreában. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az új halálos áldozat egy kórházban ápolt, 75 éves beteg volt. Egy új megbetegedés is történt, így a betegek száma 166-ra nőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nagyban hozzájárul a betegség terjedéséhez, hogy a dél-koreai kórházakban nem rendelnek el látogatási tilalmat. Így körülbelül 80 kórház forrása a járványnak. Szakemberek szerint viszont mérséklődik a járvány Dél-Koreában.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A dél-koreai esetek eddig közel 14 százalékában halált okozó kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód.