Nem vette be a londoni operaközönség gyomra a pucérkodást

Fotó: Royal Opera House / Clive Barda

-

A Covent Garden Királyi Operaház közönsége nem bírta a Tell Vilmos című Rossini-opera új feldolgozásában az amúgy nem öncélú meztelenséget, kifütyülték a darabot. Az opera igazgatója közleményben sajnálkozott.


A Damiano Michieletto olasz rendező által színpadra állított jelenetben a Svájcot megszálló osztrák hadsereg néhány tisztje durván bántalmaz egy nőt egy banketten: pezsgőt erőszakolnak le a torkán, fegyverrel ijesztgetik, majd levetkőztetik és arra kényszerítik, hogy felfeküdjön egy asztalra.

„A produkció egyik jelenete a háborúban a nők ellen elkövetett erőszak brutalitására irányítja rá a figyelmet, a szexuális erőszak a háború egyik tragikus ténye” - mondta Kasper Holten igazgató, hozzátéve, hogy az alkotók kifejezett szándéka volt, hogy ez a jelenet kellemetlen legyen, ahogy Rossini szerzeménye tele van elszomorító és erőszakos pillanatokkal. „Sajnáljuk, ha vannak, akikben ez ellenérzést kelt” - mondta az igazgató.

Damiano Michieletto rendező közölte, nem változtat semmit a darabon. „Ha nem érezzük a brutalitást, a szenvedést, amellyel ezeknek az embereknek szembe kellett nézniük, ha el akarjuk rejteni, akkor az egész erőtlenné válik”.