Nem vett még semmit, és 24-én nem tud kimozdulni? Így sem késett el!

Fotó: Phanie / GARO

-

Elő a bankkártyát és a PayPal jelszót, megyünk shoppingolni! És ki sem lépünk a szobából.


December huszonharmadika van, ráadásul este. Ha még hiányoznak ajándékai, akkor egyrészt veregesse magát vállon, addig állt ellen a karácsonyi boltok és vásárok szirénhangjainak, ameddig emberileg lehetséges. Másrészt pedig itt van pár tipp olyan digitális javakkal, amelyeket meg lehet venni a gép előtt ülve is. Átadni egyiket sem egyszerű, mert hát ki örül egy kinyomtatott email vagy egy piros szalaggal átkötött pendrájv láttán, de higgyék el, így is lehet örömet szerezni.

Elő a bankkártyát és a PayPal jelszót, megyünk shoppingolni!


Videojáték

A digitális játékboltok (Steam, Good Old Games, Humble Store) év végi leárazásai annyira előrekúsztak pár év alatt, hogy már bőven karácsony előtt elkezdődnek. Ez azért jó, mert vagy drága játékokat kapunk meg fél-harmad áron, vagy pedig izgalmas, kis fejlesztőstúdióktól származó programokból állíthatunk össze gyűjteményt. Mielőtt belelendülnek, érdemes megtudni, hogy mit szeret a megajándékozandó, hogy ne karácsony este kelljen becserélnie az autós játékot stratégiaira.


A Long Dark tája csak addig szép, amíg meg nem jelennek a farkasok


Az általánosságok mellett van pár tippem is. Még nem jelent meg a végleges verzió a The Long Dark nevű túlélős játékból, de az elemek legtöbb része már a helyére került, és lassan egy éve meg is lehet venni. A sztori szerint valami baleset miatt összekeveredtek a mágneses északi és déli pólusok, és ennek következtében apokaliptikus tél csapott le Amerikára. A játékosnak elnéptelenedett horgászkunyhók, rönkházak és ipartelepek átkutatásával, meg persze halászattal és vadászattal kell túlélnie a vadonban. Ugyanerre törekednek a környék farkasai is, ők viszont simán a játékosra pályáznak.


Tininek lenni nagyon nem egyszerű


Ha még farkasra sem akar vadászni, viszont megőrül a sorozatokért, rögtön két játék is van, ami nélkül nem lehet élni. A Life Is Strange tini hőse egyrészt azzal szembesül, hogy apró változásokat tud eszközölni a múlton, másrészt pedig, hogy ez egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet. Van még benne rejtély, tini élet, csók, könny.


A Kentucky Route Zero még izgalmasabb, olyan mintha David Lynch csinálna játékot egy country zenére végigsörözött estéről. A beszélgetős, felfedezős játékban elvben egy tárgyat kellene leszállítanunk az általunk irányított teherautó-sofőrrel (és kutyájával), de helyette tévelygünk Kentuckyban, emberekkel csevegünk, hihetetlen - az egyik emeleten csak medvék vannak! - irodaépületeket járunk be. Mivel a játék több epizódban jelenik meg, ezért még nem tudni, hogy pontosan mi is az egész tétje, lényege, de behúzza a játékost, mint egy remek könyv.


Versenyautókkal lehet focizni a Rocket Leauge-ben


Végül, a biztosra menés jegyében jelent meg idén játék a Trónok harcából - a jó nevű Telltale csapat fejleszti. Ha már az ő oldalukon járnak, a Wolf Among Us-ra is vessenek egy pillantást. Ez a mesehősös nyomozós felnőttjáték ugyan rajta volt már a tavalyi ajánlónkon is, de semmit sem romlott. Három-négy óra tökéletes krimiélményt ad.


Végül pedig jelent meg idén folytatása a varázslós-rombolós Magicka játéknak is, amiben az őselemekből és néhány plusz dologból tökéletes varázslatokat lehet kikeverni pár joystick-mozdulattal, és amit tökéletesen lehet együtt játszani úgy, hogy mindenki ugyanazt a monitort nézni. (Több kontrollerre azért szükség lesz!) És ha már tényleg többen játszanának egy gépen, nézzenek rá a Rocket League-re is.


Korábban megjelent tizennégyes karácsonyi könyvajánlónkból - ne felejtse, holnap még vannak nyitva boltok! - csak négy kötetet találtam meg hirtelen a magyar e-könyvesboltokban, de ez is jobb arány, mint amit korábban fel tudtak mutatni. A Dibookon, Ekönyv.hu-nés a Multimédiaplázán azonban még így is érdemes körbenézni: több ezer Kindle-n, más típusú olvasón és tableten megnyitható kötet közül lehet válogatni.


Lev Grossmann nyáron általam is az egekbe magasztalt Varázslók című regényének megjelent azóta a második kötete is, ráadásul mindkettőnek van e-kiadása is. Ernest Cline pár éve nagyon ügyesen formálta fegyverré a nosztalgiát a nyolcvanas években mozikban és videojátékok előtt felnőtt emberek ellen. A Ready Player One-ban minden oldalra jutott két olyan popkulturális utalás, ami miatt az ember nem tette le a könyvet. Idén Armada címmel új könyvvel jelentkezett, az sem engedi el a szép neonszín évtizedet.Ha más vonalon keresgél, akkor van e-verzió Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyveiből, igazi hősöket megéneklő köteteiből is. Papíron persze jobban néznek ki ezek a kiadványok, metrón viszont jóval kényelmesebb egy hathüvelykes kijelzőről olvasni, mint egy kétkilós kemény kötésű albumszerű könyvből.

Skandináv és nem skandináv krimivel pedig tényleg Dunát lehet rekeszteni, és rendre mindegyiknek van e-könyv kiadása is.


Képregény

Még az e-könyvnél is szűkebb pályán mozgunk, ha digitális képregényt keresünk, mert a magyar digitális képregénykiadás gyakorlatilag nem létezik. Az angolszász független képregényeknek viszont épp vására van az Image Comics kiadó oldalán: a sorozatok első füzeteit egy dollárért be lehet szerezni. A Comixology nevű boltban pedig az IDW címei és a DC 101 füzetei vannak leárazva. Ezeknek az olvasásukhoz elég a nagyobb felbontású monitorral rendelkező PC, de még sokkal jobb, ha van a családban tablet.


Borító

El tud képzelni egy világot csirke nélkül?


A viccestől egészen a halál komolyig terjed azoknak a képregényeknek a sora, amit kötelező ajándékká tennék. Az évek óta futó Chew egy olyan világban játszódik, amiben az emberéleteket is követelő madárinfluenza után betiltották a csirkehúst. Hősünk a hihetetlenül megerősödött amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal (FDA) nyomozója, akit azzal a különleges képessége, hogy mindent megtud arról, amibe beleharap. Ennek megfelelően céklán él, és életének egyik legrosszabb pillanata az, amikor túszul ejtik és baseball-játékosok maradványait kell rágnia, hogy az őt elrabló őrült bulvárkönyvet írhasson a sztorikból.


Borító

A hal messze nem a leghülyébb maszk a The Private Eye-ban


Idén egy Eisner- és egy Harvey-díjat is nyert a The Private Eye, ami a neve ellenére nem sima nyomozós történet. Helyette egy olyan világban játszódik, amiben mindenki több avatárt, álnevet és személyiséget használ. Olyan, mintha a Facebook adatvédelmi beállításait az egész Földre kiterjesztették volna, és még a név és az arckép is a letiltható információk közé tartozna. Képzelhetik, milyen nehéz így dolgoznia egy paparazzónak, aki ki akar nyomozni egy nagy ügyet.


southern bastards

Attól, hogy egy város kicsi, még lehetnek benne feszültségek


A Southern Bastards a fentiekhez képes sötét, kilátástalan és rendkívül erőszakos. A hősei idős Clint Eastwood-figurák, a problémái generációk óta érlelődnek a teljesen kilátástalan déli kisvárosban, ahol a sztori játszódik. A sztoriból egy szót sem lehet a poén lelövése nélkül elmesélni, de higgyék el, megéri ránézni a helyi hatalmasságnak számító fociedzők, felfegyverzett zugpálinkafőzők és morcos öregemberek benépesítette képregénybe.


Repülőjegy

Repjegyet ajándékozni annyira jó ötlet, hogy még stockfotó is van róla


Úgynevezett élmény

Elhagynám a realitások talaját, ha azt mondanám, hogy menőbb darabokra most azonnal tudnak jegyet venni. A legtöbb színházban viszont van ajándékutalvány, amit be lehet váltani 2-4 darab jegyre. Ugyanez a helyzet a vezetett városfelfedezős sétákkal is: a Hosszúlépés sétajegynek nevezi, és rögtön nyomtatható formátumban küldi, a Budapesti Aszfaltprojektnél pedig sétautalvány van. Az utóbbihoz papír jegy is jár, viszont teljesen biztos, hogy már nem érkezik meg karácsony előtt. Marad a kinyomtatott e-mail.


Végül pedig, ha már úgyis utazásban gondolkodik, akkor igazából berakhat a kosárba egy ajándékutalványt is valamelyik fapados légitársaságtól. Ezzel egy kicsit persze pénzköltést ajándékoz, mert kell szállást foglalni, enni, inni, de a világ történetében még senki sem sértődött meg arra, hogy befizették egy utazásra.