Nem vesz fel állami pénzt Google a Pentagon robotversenyében

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A Google és a neki dolgozó japán Schaft csapata nem száll ki a DARPA robotversenyéből (DRC), azonban nem fogad el többé pénzt amerikai katonai forrásokból. Ennek köszönhetően új csapatoknak szabadult fel hely a kétmillió dollárral kecsegető Darpa Robotic Finals döntőjében.


A tokiói SCHAFT-csapat felvásárlásával belépőjegyet szerzett a Google a DARPA, a Pentagon katonai fejlesztésekért felelős ügynökségének robotversenyére. A csapatok egy olyan robot kifejlesztéséért versenyeznek, amely helytállna egy katasztrófavédelmi szituációban, tehát képes például nehéz terepen haladni, autót irányítani és szerszámokat használni. Nem elég, hogy a robotnak ügyesnek kell lennie - ilyen gépeket már tudunk építeni -, de legyen képes használni az emberekre szabott eszközöket is.

A Google már egy másik robotos cég, a Boston Dynamics felvásárlása után bejelentette, hogy nem kíván katonai beszállítóvá válni. Úgy tűnik, a DARPA versenyénél már megtalálta a cég a módszert arra, hogy hű maradjon az elveihez, de ne hagyjon fel a fejlesztéssel.

A robotverseny tavalyi, DRC Trials elnevezésű fordulóját a japán Schaft-csapat S-One nevű, mindössze 152 centiméter magas és 94 kiló emberformájú robotja nyerte meg, majdnem a maximum pontszámot, 27 pontot gyűjtve. Az S-One különlegessége, hogy a hátán hordozza akkumulátorait és motorját, amelynek túlmelegedését a vízhűtés akadályozza meg.A Schaft visszalépésével felszabaduló helyek egyikéhez és az ezzel járó ötszázezer dollárnyi támogatáshoz a THOR-csapat jutott hozzá. A Kalifornia Egyetem kétpedálos, humanoid robotja 8 pontot szerzett tavaly a DRC Trials versenyén.  A német és virginai kutatókból álló  ViGIR-csapat (Virginia-Germany Interdisciplinary Robotics) ugyancsak megkapja a félmillió dolláros támogatást a DRC döntőjére. A csapat módosított ATLAS robotja is 8 pontot szerzett a tavalyi fordulóban.A DARPA közlése szerint a DRC-robotverseny döntőjét valamikor december és 2015 júniusa között rendezik majd meg, a verseny helyszínéről és pontos időpontjáról a közeljövőben tudatnak részleteket.


A robotok menthetnek meg bennünket

A DARPA robotversenyét a fukusimai erőművi baleset után hirdették meg. Az amerikai védelmi minisztérium célja a versennyel, hogy hogy elősegítse az olyan újabb robotok fejlesztését, amelyek egy nap természetes vagy emberi eredetű katasztrófák esetén mentésekben vehetnek részt. Jelenleg elsősorban felderítés területén alkalmazzák a különféle drónokat és más robotokat. A tavalyi DRC Trials versenyén a robotokat nyolc fizikai feladatban nyújtott teljesítményük alapján értékelték. Meghatározott útvonalon kellett vezetniük egy gépkocsit, egyenetlen terepen és törmeléken kellett átjutniuk, majd a törmeléket eltávolítaniuk egy ajtónyílásból. Fel kellett mászniuk egy ipari létrán, csatlakoztatni egy tömlőt, három különböző típusú ajtót kinyitni, illetve demonstrálták, hogy különféle eszközökkel képesek feladatokat végrehajtani, például szelepeket elzárni.