Nem várta meg az egyik a másikat, ezért ütközött össze a két vonat

-

Acsa-Erdőkürt állomáson kellett volna bevárnia az Aszódról késve induló vonatnak a balassagyarmatit, de nem tette. Az egypályás vonalon vasárnap reggel ütközött össze a két szerelvény. Összesen 30-40 ember utazott rajtuk, 21 embert vittek kórházba, a két legsúlyosabb sérült borda-, illetve lábtörést szenvedett.


A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KSZ) vizsgálata szerint Aszód és Balassagyarmat között az egy vágány miatt a menetrendben találkozópontot jelölnek meg, ahol az egyik vonat bevárja a másikat, mielőtt tovább indul. Vasárnap az aszódi vonat bevárta a Budapest–Hatvan-vonal csatlakozó utasait, ezért késett, így a találkozópontot is áthelyezték Nógrádkövesdről Acsa-Erdőkürtre.

Bajkó Erika, a KSZ kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a változásról mindkét motorvonat vezetőjét és vezető jegyvizsgálóját tájékoztatták, ennek ellenére az aszódi szerelvény nem várta be a másikat.

Acsa-Erdőkürtön nincs forgalmi szolgálat, az állomás jelzőberendezése pedig csak a következő váltó és sorompó állasát jelzi.

A nyílt pályán a vonatok 56 és 58 kilométer/órás sebességgel közlekedtek, és 2-300 méter volt köztük a távolság, amikor a vezetők meglátták egymást. Az ütközésig 23 és 28 kilométer/órás sebességre lassultak le.

A KSZ jelenleg azt vizsgálja, hogy miért nem várt az állomáson a aszódról induló szerelvény.