Nem várnak a buszokra, gyalog indultak útnak Graz felé a menekültek

Fotó: AFP / VLADIMIR SIMICEK

-

Hangosbeszélővel igyekeznek az osztrák rendőrök felszólítani a Graz felé menetelő menekülteket, hogy forduljanak vissza, mert autóbuszok várnak rájuk. A többezres tömeg ennek ellenére gyalogol tovább Ausztria belseje felé. Állítólag hamarosan vonatok viszik őket tovább Leibnitzből.


Több ezer migráns gyalogolt – gyakorlatilag hatósági kontroll nélkül – péntek délután Ausztria belseje felé a szlovén határról azt követően, hogy az osztrák hatóságok feladták a sentilj–spielfeld határátkelő őrzését – tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Az első menekültek péntek délután négy órakor már a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak.


Az osztrák rendőrség láthatóan csupán azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa a forgalmat a Graz felé vezető 67-es főúton, a menetelőket nem kíséri senki. Utóbbiak egyébként annak ellenére indultak útnak, hogy a hatóságok folyamatosan visszafordulásra szólították fel őket, hangosbeszélőn azt közölték velük, hogy aki busszal akar továbbutazni, az térjen vissza a határállomásra. Ugyanakkor a helyszíni tudósító szerint nem látni továbbra sem a megígért buszokat.

Az MTI által megkérdezett menekültek általában buszpályaudvart vagy vasútállomást keresnek, afelől érdeklődnek, hogy hol találhatnak ilyet. Egy család azt kérdezte az MTI tudósítójától, hogy hol találnak taxit, ugyanis az ő úti céljuk Bécs.


Vonatokat is ígérnek

Időközben a stájer rendőrség szóvivője az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a leibnitzi pályaudvarra két különvonat érkezik, amely elszállítja a Spielfeldtől gyalogló menekülteket Grazba, majd onnan ausztriai befogadóállomásokra.