Az oroszok tagadják, hogy terroristák lőttek le az utasszállítót

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

A lezuhant gép másodpilótája a repülő rossz állapotára panaszkodott a családjának. Az érintett légitársaságnál nyomozást indítottak az orosz hatóságok. Az orosz és az egyiptomi hatóságok tagadják, hogy terrormerénylet történt volna.


Az egyiptomi miniszterelnök, Sharif Ismail szerint technikai hiba miatt zuhant a Sínai-félszigeten, 224 emberrel a fedélzetén az orosz utasszállító. Elutasította azokat a feltételezéseket, hogy az Iszlám Állam fegyveresei lőtték volna le a repülőgépet.

A politikus bejelentése ellenére három légitársaság - Emirates, Air France and Lufthansa - úgy döntött, hogy nem repülnek a Sínai-félszigeten, amíg több információ nem áll rendelkezésre.

A szerencsétlenség komoly csapást jelent az egyiptomi turizmusra. A BBC szerint a helyi hatóságok éppen ezért várhatóan mindent megtesznek, hogy gyorsítsák a gép lezuhanásának okait feltáró vizsgálatokat. A gép feketedobozait már megtalálták.

A Kogalymavia orosz légitársaság Airbus 321-ese szombat reggel zuhant le miután elhagyta a Sharm el-Sheikh- i üdülőhelyet. A gép 217 utast szállított, köztük 25 gyereket. Az utasok közül 213 volt orosz, 4 ukrán. Orosz tisztviselők szerint az egyik áldozat valószínűleg fehérorosz volt. A Reuters szerint a gép két részre szakadt, az egyik kigyulladt, a másik darab egy sziklán zúzódott össze (itt láthat a roncsokról több képet).A légi közlekedésért felelős egyiptomi miniszter azt mondta: semmi nem utalt arra, hogy bármilyen probléma lett volna a repülővel. Ez ellentmond azoknak a korábbi kijelentéseknek, amely szerint a pilóta kényszerleszállást akart végrehajtani.

Egy egyiptomi tisztviselő korábban arról beszélt: mielőtt a légiforgalmi irányítók elvesztették volna a kapcsolatot a géppel, a pilóta azt mondta, a repülőgép műszaki problémákkal küzd. A pilóta ezért azt tervezte, hogy megpróbál leszállni a legközelebbi reptéren.

A másodpilóta, Szergej Truhacsev felesége arról számolt be, hogy a férje korábban a gép állapotára panaszkodott. Az NRTV orosz állami csatorna szerint a járat indulása előtt a másodpilóta lánya felhívta a férfit telefonon. "A felszállás előtt arra panaszkodott, hogy a gép műszaki állapotával problémák vannak” - mondta a nő.

Közben nyomozást indítottak az Kogalymavia orosz légitársaság ellen, a többi között a repülési szabályok megsértése miatt. A társaság szóvivője viszont azt mondta: a 18 éves repülőgép teljes mértékben alkalmas volt a repülésre, a pilóta pedig 12 ezer órányi repülései tapasztalattal rendelkezett.

Az Iszlám Állam még szombaton, a közösségi médiában közölte, emberei lőtték le a gépet. A bejelentésnek először hitelt adott, hogy a Sínai-félszigeten dzsihadista csoportok tevékenykednek.

Az egyiptomi miniszterelnök ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a szakértők szerint olyan magasságban nem lehet lelőni a gépet, mint amilyen magasan az Airbus repült. Az orosz közlekedési miniszter szintén azt mondta, nincs bizonyíték a terrorakcióra.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője bejelentette, hogy az orosz szakértők már a Sínai-félszigeten vannak, és vizsgálódásaikról délben tartanak sajtótájékoztatót.A lezuhant gép az oroszországi Szentpétervárra tartott. Az itteni reptér közelében lévő szállodában gyűltek össze a lezuhant gép áldozatainak rokonai. A rokonoknak orvosi segítséget nyújtanak, többen DNS-mintát is adtak, hogy ezzel segítsék az áldozatok azonosítását. A BBC szerint meglepő módon rohamrendőrök járőröznek a szálloda folyosóin.


Szentpétervári gyász