Nem válaszolt a bíróság kérdéseire a brit képviselő gyilkosa

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

A népszavazási kampány még mindig szünetel.


Bíróság elé állították a férfit, aki csütörtökön három lövéssel és több késszúrással meggyilkolta a 41 éves munkáspárti képviselőt, Jo Coxot. Az 52 éves Thomas Mair ellen gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása miatt emeltek vádat. Amikor a bíró a nevét kérdezte, azt kiáltotta, hogy „halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának”. A vádlott később sem volt hajlandó megnevezni magát, és nem válaszolt a lakhelyére és a születési dátumára vonatkozó kérdésekre sem.

A rendőrség szerint az egyik elsődleges feladat annak felderítése, hogy Mairnek voltak-e szélsőjobboldali kapcsolatai. A BBC értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A Sun bulvárlap azt írta, a férfi legalább 17 éve „a náci ideológia megszállottja”. A lap szerint 1999 óta állt kapcsolatban egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges útmutató kézikönyveket küldött neki. A Skóciában született Mair neve megtalálható egy apartheidpárti dél-afrikai kiadvány, az S.A. Patriot előfizetőinek listáján.

A rendőrség továbbra sem erősítette meg szemtanúk beszámolóit, hogy a támadás pillanatában Mair a „Britain first” szavakat kiabálta volna. A képviselőnő a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is. Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlásellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban a gyilkosság után videóüzenetben közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Cox meggyilkolását. A merénylet után a pártok felfüggesztették kampányukat.

A másik vizsgálati irány a vádlott elmeállapotának feltérképezése. A londoni magisztrátusi bíróság eljáró bírója elrendelte, hogy Mairt pszichiátriai szakértők vizsgálják meg. A vádlott öccse, Scott Mair szerint testvére mentális problémákkal küszködött, de kapott orvosi kezelést. A Sun szerint Thomas Mair szerdán bejelentkezett lakóhelye lelki terápiás központjánál, és kapott is időpontot csütörtökre, ám a rendelésen nem jelent meg.