Nem vagyunk elégedettek a városi parkjainkkal

Fotó: iStockphoto / MicheleBoiero

-

Az Európai Unióban a lakosság mintegy 40 százaléka él nagyvárosokban, Magyarországon a harmada – derül ki az Eurostat friss adataiból.


Ha az unió egészét nézzük, a lakosság 27,8 százaléka él kevésbé sűrűn lakott területen, avagy falusi, vidéki környezetben, 40,2 százalék nagyvárosokban, míg a maradék 32 százalék közepes népsűrűségű területen, például kisebb városokban, agglomerációban – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Jelentős eltérések vannak az országok között, így például az Egyesült Királyságban a lakosság több mint fele, 58,6 százaléka városokban él, de igen kimagasló arányt mértek még Cipruson (54,7 százalék) is. Amennyiben Izland tagja lenne az EU-nak, úgy elvinné a legvárosiasabb ország címet, mivel az ottaniak 66,8 százaléka él nagyvárosokban.

A lista másik végén Luxemburgot találjuk, a miniállamban ugyanis a népesség 51 százaléka vidéken él, ahogy sokan élnek falusi környezetben Szlovéniában (49,8 százalék) és Litvániában (47,6 százalék) is. Érdekesség, hogy ez utóbbi államban a lakosságnak kevesebb mint a tizede él a kisebb városokban és az agglomerációban, miközben például Belgiumban ez az arány majdnem kétharmados.

Magyarország középutas: Csehország és Finnország mellett azon három ország egyike, ahol a lakosság a legarányosabban elosztott: 29,8 százalék él nagyvárosokban, 34,8 százalék kisebb településeken, és 35,4 százalék a falvakban.


Kevésbé elégedett magyarok

Az Eurostat arról is közölt adatokat, hogy a 16 éven felüli városi lakosság mennyire elégedett a rekreációs, zöld területekkel, azaz azokkal, ahol például sétálni, kerékpározni vagy éppen pihenni lehet. A statisztika árulkodó: az első öt helyet északi országok foglalják el, a 10-es skálán 8-as vagy annál nagyobb értékkel. Finnországon, Norvégián, Svédországon, Dánián és Izlandon kívül egyébként egyedül Svájcnak sikerült elérnie a 8 pontot.

Magyarország az uniós átlag (6,9) alatt található, itt ugyanis mindössze 6,3-as mutató jött ki, ennél rosszabbat pedig csak az olaszoknál, a portugáloknál, a ciprusiaknál, a szerbeknél, a bolgároknál és a görögöknél mért az unió statisztikai hivatala. Régiónkat nézve kiemelkedik Szlovénia és Ausztria, a többiek nagyjából egy szinten vannak, kicsivel a magyar átlag felett.