Nem tudta, hogy szilveszterkor gyilkolni készül a férje

Fotó: HABER TURK GAZETE / STRINGER

-

Azonosították az isztambuli merénylőt, megtalálták a családját.


Az újévi isztambuli merénylet elkövetőjének felesége azt állítja, a televízióból értesült a támadásról – írta a Habertürk. A kedden őrizetbe vett nő azt mondta, még arról sem tudott, hogy a férje az Iszlám Állam szimpatizánsa lenne. A török lapok újabb – helyenként ellentmondó – információkat közöltek a feltételezett elkövető beutazásáról.

Az Ihlas „titkosszolgálati információk alapján” azt írta, hogy a merénylő és családja november 20-án repülővel érkezett Kirgizisztánból Isztambulba. A szülők és a két gyerek először Ankarába, majd november 22-én Konyába utaztak. Ott egy ingatlanügynök segítségével találtak szállást, és egy stúdiólakást béreltek havi 1100 török líráért (91 ezer forint). A férj 3 hónapot előre kifizetett, és azt mondta: azért jött, hogy munkát találjon. A török hírtelevíziók bemutatták az elkövetőről készült eddigi legélesebb fényképfelvételt, a környéken lakók pedig felismerték a támadót és értesítették a hatóságokat. A rendőrség a merénylő feleségét őrizetbe vette és Isztambulba szállította.


Felismerték a somszédok


Ám az Ihlas beszámolója ellentmond a Habertürk információinak: a lap szerint a család nem Kirgizisztánból, hanem Szíriából érkezett, ahol a férfi az Iszlám Állam tagjaként harcolt. A Habertürk szerint a merénylő december 29-én érkezett Isztambulba, viszont a Sabah azt írta, hogy ez december közepén történt.

A támadó személye már ismert, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

A török hírtelevíziók bemutattak egy videót is. Ezt a merénylő magáról készített az isztambuli Taksim téren.Az még nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült.


A rendőrség azt is közölte, hogy rendelkeznek a támadó ujjlenyomatával. Azt is vizsgálják, hogy a merénylőnek köze van-e az Atatürk repülőtér elleni, júniusi támadást elkövető terroristasejthez.