Nem tudott románul a székelyudvarhelyi eladó, megbüntették az üzletet

Fotó: MTI / Egyed Ufó Zoltán

-

700 ezer forintot kell fizetnie annak az üzletnek, amit eladóik hiányos román nyelvtudása miatt büntetett meg a fogyasztóvédelmi hatóság.


Tízezer lejre, azaz 700 ezer forintra büntetett egy üzletet a román fogyasztóvédelmi hatóság, mert az eladók csak hiányosan beszéltek románul.
Csütörtök este a román médiában terjedt el a hír, hogy egy román vásárló hátrányos megkülönböztetésben részesült egy székelyudvarhelyi boltban, mert egyáltalán nem beszélt magyarul. Az esetről videofelvétel is készült, ahol a büfés eladó értetlenül viszonyul egy románul beszélő vásárlóhoz. A felvételen hallatszik, ahogy a vásárló hangosan gyalázza az eladót.
Pénteken meglátogatta a Hargita megyei fogyasztóvédelem az üzletet, és kiderült, hogy a két eladó közül egyikük egyáltalán nem beszél románul, a másik pedig nehezen tudja kifejezni magát. Laurentiu Moldovan elmondta, hogy az üzletet


a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés

miatt büntették meg 700 ezer forintra. Azt is elmondta, hogy a videón szereplő eladó pénteken nem volt bent a munkahelyén. Két éve egyszer már megbírságolták ezt az áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapokat nyomtattak.
A 33 ezer lakosú Székelyudvarhelyen a lakosság 95 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.