Nem tudott összekapcsolódni a Dragon a Nemzetközi Űrállomással

Fotó: NASA / NASA

-

A teherűrhajó GPS-e hibásodott meg.


Első próbálkozásra nem sikerült rákapcsolódnia a SpaceX amerikai magáncég Dragon teherűrhajójának a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA közlése szerint a dokkolási manővert akkor kellett megszakítani, amikor a személyzet nélküli teherűrhajó megközelítette az ISS-t, és az űrhajó navigációjához használt GPS-rendszer meghibásodott. A Dragon ekkor 1,2 kilométerre volt az űrállomástól. Csütörtökön újra megpróbálják a dokkolást.

A vasárnap Cape Canaveralről Falcon 9-es típusú hordozórakétával indított Dragon két és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérletekhez szükséges anyagokat, a többi között antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat szállít. A SpaceX immár tízedik alkalommal küld szállítmányt az űrbázisra. Az ISS fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia űrhajós dolgozik.

A Moszkva környéki irányító központ szerda reggel közölte, hogy sikeresen felbocsátották a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajót, fedélzetén szintén a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással.