Egyre több győri Audi-motorról derül ki, hogy átverős lehetett

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

3 millió, a csalásban érintett motorról lehet szó, ez azt jelenti, hogy Győrben készülhetett a botrányban szereplő összes motor több, mint negyede.


Az Audi Hungaria nem tudja, hogy a győri Audi gyárban készült motorokat mely modellekbe építik be, mert „a konszern különböző járműgyáraiba szállítják” ezeket - írták a lapunknak adott válaszukban.


Mint ismert, csaknem egy hónapja az amerikai környezetvédelmi hivatal jelentéséből kiderült, hogy a Volkswagen több dízelüzemű autójánál egy szoftver segítségével csalt a károsanyag-kibocsátással a tesztek alatt. A szoftver érzékelte, hogy mérésről van szó, és „átállította” a kibocsátást, míg az autó normális úti körülmények között a megengedett értékek sokszorosát produkálta. Azóta kiderült, nem csak VW modellek, hanem a VW-csoporthoz tartozó többi márka modellje is érintett, így az Audi, a Seat és a Skoda is. Összesen 11 millió kocsiról van szó

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szeptember 28-án este még azt mondta, információi szerint egyetlen Magyarországon gyártott motor sem érintett az ügyben, másnap reggel már 2-2,5 millió motorról beszélt. A két interjú között valószínűleg értesítette a minisztert az Audi Hungaria, legalábbis erre utalhat, hogy a cég VS.hu-nak adott válaszában azt írta: „természetesen tájékoztatjuk az érintetteket az aktualitásokról”.

A Népszabadság információi szerint az érintett EA189-es típusú motorból mintegy 3 millió darab készült Győrben.

Az Audi Hungaria lapunknak adott válaszában arról írt, a botrányban „nem a Győrben készült alapmotorokkal kapcsolatos minőségi hiányosságokról van szó”, hanem „az autókba beépített szoftverek kifogásoltak”.

Azt egyelőre még mindig nem tudni, hogy Magyarországon hány érintett kocsit helyeztek üzembe, csak annyit, hogy Európában 8 milliót. Ezeket januártól hívja vissza a Volkswagen, és a tervek szerint 2016 végéig az összes kocsival végeznek. Hogy az ön dízelüzemű autóját is visszahívják-e, azt ahttp://info.volkswagen.com/hu/hu/home oldalon nézheti meg, csak az alvázszámot kell megadni hozzá.