Nem tudni, hányan voltak a lángoló toronyházban

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

A romok átkutatása biztonsági okokból még nem kezdődhetett meg. A rendőrség szerint 17-re nőtt a tűzvész halálos áldozatainak száma.


A tűzoltók már bejárták és röviden átvizsgálták a 24 szintes épületet, de egyelőre a Grenfell Tower teljes körű átkutatása egyelőre nem lehetséges, mert az épület peremrészei szerkezetileg nem biztonságosak – mondta Dany Cotton. A tűzoltóparancsnok a tűzvész csúcspontján komolyan tartott attól, hogy a toronyház összeomlik. "Mindannyian emlékszünk a 9/11 rettenetére" – mondta.

A londoni tűzoltóparancsnok szerint jelenleg nem lehet tudni azt sem, hányan tartózkodhattak a 127 lakásos épületben. Az áldozatok számának megállapítását nehezíti, hogy sokan élhettek egyedül a házban, és róluk nem tudható, éppen hol voltak. A jelenleg eltűntként kezelt lakók közül sokan lehetnek a közösségi ellátóközpontokban vagy kórházban.

Cotton azt mondta, pályafutása során még soha nem látott ilyen gyorsan terjedő épülettüzet. Ám túlságosan korai lenne a találgatás tűzvész okairól, ezt a következő hónapok alapos vizsgálata deríthati ki.

Az oltás és a mentés közben kilenc tűzoltó könnyebben megsérült. A parancsnok a fizikai sérüléseknél sokkal aggályosabbnak tartja, hogy a történtek hosszabb távon milyen mentális hatást gyakorolnak a tűzoltókra, mivel olyasmiket láttak és hallottak, amiket korábban soha. Az oltás résztvevőinek szakértői segítséget nyújtanak a trauma feldolgozásához.

Még csütörtökön is nyolc tűzoltóautó és hatvan tűzoltó dolgozott a kiégett épületnél. A következő feladat az épület szerkezeti megerősítése, és akkor elkezdődhet a toronyház alapos átkutatása.

A rendőrségi vizsgálatot vezető Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka jelentette be, hogy 17-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A rendőrség szerint az áldozatok száma ennél is magasabb lehet. Hosszasan elhúzódó vizsgálatra kell számítani a tűz okának és az áldozatok tényleges számának kiderítéséig – mondta Cundy.

A rendőrparancsnok szerint semmi sem utal arra, hogy a terrorizmusnak köze lenne a szerencsétlenséghez.

Az egészségügyi szolgálat szerint még 37 sérültet kezelnek kórházban, tizenheten kritikus állapotban vannak.