Nem tudnak magyarországi mesterképzésre jelentkezni az erdélyiek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A román egyetemek késve állítják ki az alapképzés elvégzését tanúsító diplomát, a magyar egyetemek mesterképzésein pedig - ennek hiányában - nem fogadják el az erdélyi végzősök jelentkezését – számolt be erről hétfőn az érintettek panasza alapján a Maszol.ro.


Egy panaszos azt közölte a lappal, hogy június végén még azt a tájékoztatást kapta az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatától, hogy a mesteri fokozatra való beiratkozásnál elfogadják a romániai egyetemek által kibocsátott diplomát helyettesítő igazolást is, ha arról az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda készít hiteles fordítást.


A múlt hét végén azonban az ügyfélszolgálat felvi.hu internetes felületén valamennyi érintett neve mellett az „elutasítva” szó jelent meg, a következő magyarázattal: „a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során benyújtott oklevél-igazolás nem fogadható el felsőfokú végzettség igazolására”.


A kárvallott diákok telefonos érdeklődésére azt a választ kapták, hogy „július 23-án jelenik meg a fellebbezési mező a honlapon, és ha elegendő romániai diák él az óvás lehetőségével, akkor elfogadják az igazolásukat”. Elektronikus levélben azonban határozott elutasító választ kaptak az erdélyi diákok: „Valószínűleg valamilyen félreértés történhetett korábban, ugyanis külföldi felsőoktatási intézményben befejezett tanulmányokról, illetve a felsőfokú oklevél megszerzéséről szóló igazolást nem fogadunk el. Kizárólag az eredeti felsőfokú oklevél másolatát és annak fordítását”.


A Maszol.ro portál emlékeztetett arra, hogy tavaly ugyanez történt. Azután viszont Soós Annának, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettesének a közbenjárására végül elfogadták a romániai egyetemek által kibocsátott, a diplomát helyettesítő igazolásokat.