Nem tudnak civil áldozatokról a legerősebb bomba bevetése után

Fotó: AFP / ZAKERIA HASHIMI

-

Az Iszlám Állam szerint harcosaiknak semmit sem ártott a MOAB robbanása. Moszkva nem találgatja, máshol is bevetik-e a fegyvert.


Az Iszlám Állam legkevesebb 36 fegyverese halt meg a világ legerősebb nem nukleáris bombája robbanásában – közölte az afgán védelmi minisztérium. Davlat Vaziri szóvivő szerint nincsenek civil áldozatok. A bomba hatalmas robbanása megsemmisítette a dzsihadisták rejtekhelyeit, bunkereit és alagútrendszerét, a felhalmozott fegyver- és lőszerkészleteket.

A bomba bevetéséről Washingtonnal egyeztetve döntöttek – mondta John Nicholson, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka. A tábornok szerint a bomba használata tisztán taktikai döntésen alapult. "Ez volt


a megfelelő fegyver a megfelelő célponthoz."

Az amerikai hadsereg csütörtökön vetette be a GBU-43 MOAB-ot. A bombát egy MC-130-as juttatta célba, hogy megsemmisítse a dzsihadisták által kiépített barlang- és alagútrendszert a Nangarhar tartományi Acsin körzetében.

Az amerikai hadsereg közzétett egy videót is a bomba becsapódásáról.A MOAB bevetésével csökkenteni akarták az iszlamisták jelentette veszélyt, valamint maximalizálni szerették volna a terroristáknak okozott károkat. A dzsihadisták védelmi állásaikat házilag készített robbanószerkezetekkel, alagutakkal és bunkerekkel erősítik meg, ezért ez a MOAB a megfelelő eszköz az akadályok eltávolítására, és az Iszlám Állam elleni offenzíva lendületének megtartására.

Ez volt az első alkalom, hogy az iraki háború alatt kifejlesztett MOAB-ot harctéren vetették be. Arról, hogy mi a MOAB és miért fejlesztették ki, itt olvashat bővebben.


Nem találgatnak

Moszkva nem nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy az USA más országokban is beveti-e a fegyvert – mondta Szergej Rjabkov. A külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország megerősítette a terroristák elleni közös harc iránti elkötelezettségét Rex Tillerson amerikai külügyminiszter moszkvai látogatásakor. Moszkva kész a legszorosabb együttműködésre az Iszlám Állam elleni harcban.

Hamid Karzai volt afgán elnök bírálta a szuperbomba bevetését. A Twitteren azt írta, hogy "kategorikusan és a leghatározottabban" elítéli a bombázást.


Ez nem terrorellenes harc, hanem az országunk embertelen és kegyetlen felhasználása kísérleti terepként az újabb és veszélyes fegyvertípusok számára. Az afgánok képesek útját állni az Egyesült Államoknak"

– írta Karzai.

A dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökségnak az Iszlám Állam azt állította, hogy harcosaik nem haltak meg, de meg sem sebesültek a támadásban.