Nem tudják kiszorítani a külföldi boltokat a miniszteri biztos szerint

Fotó: Getty Images / Ralph Orlowski

-

A multik tagadták, hogy kormányzati nyomást érzékelnének.


Tagadta a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos, hogy a kormány a külföldi üzletláncok kiszorítására készülne – írja a Magyar Idők. A Magyar Nemzet azt írta: a 2018-as választások után a kormány a média, az energetika és a bankszektor után az élelmiszer-kereskedelemben is megfordítaná a tulajdonosi arányokat a multik kárára.

Szatmáry Kristóf a Magyar Időknek azt mondta, a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a nemzetgazdaságban erősödjön a hazai tulajdonú kisvállalkozások versenyképessége, és az a kívánatos, hogy a kereskedelemben minél nagyobb hányad legyen magyar tulajdonban. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy bárkit el akarnának vagy el tudnánk üldözni az országból – mondta. Szatmáry bulvárkacsának nevezte a Magyar Nemzet értesülését a külföldi cégekhez érkező, titokzatos telefonálásokról.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint egyetlen tagjuk sem jelezte, hogy kormányzati nyomást érezne. A Lidl, az Aldi, a Spart tagadták, hogy kaptak volna megkeresést, vagy nem kommentálták az értesülést.