Nem tudják kimenteni Aleppóból a sebesülteket

Fotó: Hans Lucas / �VIRGINIE NGUYEN HOANG

-

Aknákkal és orvlövészekkel támadják a humanitárius folyosókat.


Az Oroszország által meghirdetett humanitárius tűzszünet ellenére még nem kezdődött meg a betegek és sebesültek péntekre tervezett kimenekítése az észak-szíriai Aleppó keleti részéből, mivel a hadviselő felek nem garantálják az akcióban segítők biztonságát – közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA)

Jens Laerke, az OCHA szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón pénteken elmondta, hogy a világszervezet a vasárnapig érvényben lévő tűzszünet ideje alatt százakat akar evakuálni a város ostrom alatt álló negyedeiből, továbbá élelmiszert és más segélyszállítmányt akar a rászorulóknak eljuttatni. A biztonsági garanciák azonban még hiányoznak, és a mentőcsapatok eddig még nem tudtak a helyszínre menni – tette hozzá. „Folytatjuk a párbeszédet a konfliktus összes érintettjével, hogy haladjunk a tervünk végrehajtásával” – mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy egy rendkívül bonyolult műveletről van szó. Az AFP francia hírügynökség megjegyezte ugyanakkor, hogy a világszervezet csütörtökön még azt mondta: mind a szíriai kormány, mind pedig a felkelők teljeskörűen biztosították a harcok leállításáról.

Nagyjából 200 sebesült és beteg embert kell a lehető leghamarabb kimenekíteni a hónapok óta ostrom alatt álló Kelet-Aleppóból, ahol jelenleg 275 ezer civil és 6-7 ezer fegyveres felkelő él.

Hasszám Aala szíriai ENSZ-nagykövet a Reuters brit hírügynökségnek Genfben azt mondta, hogy a szíriai kormány már két nappal ezelőtt engedélyt adott a világszervezetnek az orvosi segítségre szorulók evakuálására. Mint mondta, a kormány autóbuszokat és mentőautókat helyezett készenlétbe, de a betegek és sebesültek elszállítása azért nem történt meg eddig, mert a „terroristák” aknákkal és orvlövészekkel támadják a humanitárius folyosókat és átkelőhelyeket.