Nem tudhatták meg a szenátorok, mit kért Trump a hírszerzőktől

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

A nemzetbiztonsági ügynökségek vezetői szerint az elnök náluk nem akarta leállítani az Oroszország beavatkozásról szóló vizsgálatot.


Az amerikai hírszerzés vezetői a kongresszusi meghallgatásukon elhárítottak minden kérdést, amely a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiket feszegette, beleértve a tavalyi elnökválasztási kampányba történt esetleges orosz beavatkozás témáját is. A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson Dan Coats, a DNI vezetője, Mike Rogers, az NSA igazgatója, Andrew McCabe, az FBI ügyvezetője és Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes vett részt.

A szenátorok arra voltak kíváncsiak, vajon Trump gyakorolt-e nyomást bármelyikükre is az orosz beavatkozásról folyó nyomozásokat illetően. A hírszerzés vezetői és a miniszterhelyettes tagadták, hogy az elnök bármikor is nyomást gyakorolt rájuk, sem annak érdekében, hogy nyilvánosan is kimondják, nem történt semmiféle összejátszás a Trump-kampány munkatársai és az oroszok között, sem pedig azért, hogy egyes nyomozásokat – például a Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadót érintőeket – lezárjanak.

Coats és Rogers azt mondta, hogy a szenátusi bizottság előtt sem kívánja felfedni a Fehér Házban zajlott megbeszéléseik részleteit.

A The Washington Post szerint március közepén, nem sokkal azt követően, hogy Coats jelölését a szenátus megszavazta, Trump azt kérte: járjon közben az FBI igazgatójánál, James Comeynál a Flynn elleni vizsgálat leállításáért. A lap szerint Trump panaszkodott Coatsnak és Mike Pompeónak, a CIA igazgatójának, mert szerinte Comey nem kezelte jól az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat. Coats azonban a munkatársaival folytatott megbeszélések után úgy döntött: nem kíván beleszólni Comey munkájába.