Nem tud Magyarországon áthaladó terroristáról a tájékoztatási központ

-

A Kormányzati Tájékoztatási Központnak nincs információja arról a párizsi merénylőről, aki állítólag Magyarországon áthaladva jutott el Franciaországba.


"nincsen erre vonatkozó információnk, a nyomozás és vizsgálatok minden részletre kiterjedően, folyamatosan zajlanak; az illetékes magyar intézmények és szervezetek természetesen folyamatos kapcsolatban vannak az összes európai partnerszervezettel. "

válaszolta a VS.hu megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási központ.

Egy 25 éves szíriai férfi, Ahmed Almuhamed útlevelét találták meg az egyik terrorista holtteste mellett, aki a Bataclan előtt robbantotta fel magát. A görög és a szerb hatóságok szerint az útlevél tulajdonosát mindkét ország regisztrálta, októberben érkezett a Görögországi Lerosz szigetére más menekültekkel, majd Szerbiába, ahol menedéket kért, mielőtt Horvátországon és Magyarországon át továbbindult Ausztriába.

Arról nincsenek hírek, hogy vettek-e ujjlenyomatot bármelyik országban a férfitől, de a párizsi rendőrség időközben jelezte, hogy az útlevél feltehetően hamisítvány. Ez annyit jelent, hogy továbbra sem tudni, hogy ki volt a merénylő, akire pedig állítólag már korábban felfigyelt a titkosszolgálat..

Eddig csak egyetlen terroristát sikerült azonosítani az ujjlenyomatai alapján, a francia Ismael Omar Mostafait, akiről úgy tudni, hogy 2013 végén és 2014 elején több hónapot töltött Szíriában.