Nem tud leszakadni az űrről az orosz űrhajós

Forrás: Wikipédia

-

Gennagyij Padalka eddig 878 napot volt fent, de most újra kilőhetik. Célja, hogy ezer napot legyen a Föld légkörén kívül.


Eddig is az orosz légierő ezredese volt az űrben összesen eltöltött napok rekordere, de Gennagyij Padalka erre is rátesz egy lapáttal, és 57 évesen újra űrmisszióra jelentkezett.Aki járt az ISS-en, újra vissza akar térni

mondta az űrhajós Moszkvában a Nemzetközi Űrállomásról. Padalka nemrég tért vissza a Földtől 400 kilométerre lévő űrállomásról, ez volt az ötödik, 168 napig tartó űrutazása.

Az űrutazó katonai szolgálati ideje egy részét a szovjet csapatoknál töltötte az egykori NDK-ban. Először 1998-ban küldték a világűrbe a légvédelmi ezredest az azóta megsemmisített Mir űrállomásra. Ezután négyszer dolgozott parancsnokként az ISS fedélzetén, senki korábban nem vezette ennyiszer a repülő laboratóriumot.

Mindent összevetve Gennagyij Padalka több mint két évet töltött a Föld légkörén kívül, de még egyáltalán nincs belőle elege.


Az élet a világűrben az egyformaság és a romantika keveréke. Nagyon remélem, hogy még egyszer útnak indulhatok majd, és eltölthetem majd az űrben az ezredik napomat is

– mondta korábban az űrhajós, aki egyébként három lány apja, szabadidejében hobbibúvár.


A leghosszabb, megszakítás nélküli űrutazás rekordját a szintén orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994–1995-ben 437 napot töltött a Föld légkörén kívül.