Nem törődik semmivel, szobrot állít a Hóman Alapítvány

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Nem áll el a székesfehérvári Hóman-szobor felállításának ötletétől a róla elnevezett alapítvány – írja a megyei portál, a feol.hu. Vasárnap több százan tiltakoztak a szoborállítás ellen Székesfehérváron, pénteken a város fideszes önkormányzata is azt kérte a szervezettől, hogy gondolja meg, megvalósítja-e a tervét.


Az alapítvány elnöke, a hajdani jobbikos politikus többszöri kérdésre sem árulta el, hogy hol lesz a szobor, de a tervezett helyszínen tartott sajtótájékoztatón "utalt arra”, hogy esetleg nem ott. A végső döntést később hozzák, a kapott közpénz visszafizetésére pedig adakozási kampányt indítanak, közölte – írta a Fejér megyei portál. Azóta az alapítvány a Facebookon közzétett egy közlemény, abból az olvasható ki, hogy december 29-re tervezi az ünnepélyes szoboravatót.

A döntés nem keltett meglepetést, hiszen az alapítvány már kedden a Fejér Szövetség támogatására hivatkozott, mint „Fehérvár közembereinek” véleményére. Facebook-oldalán osztotta meg a szövetség nyílt levelét, amelyben az támogatásáról biztosítja a szoborállítást, sőt, ígéretet tesz arra, hogy adománygyűjtést is szervez a visszavont támogatás pótlására, és szükség esetén a szobor őrzését is megszervezi. A szövetség egyébként a Fejér MAG Egyesületet, a Magyar Szent Korona Alapítványt, a Magyarok Világszövetségét, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesületet és a megyei Trianon Társaságot tömöríti.

Vasárnap délután több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanukaünnepségen, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen. A demonstráción a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is beszédet mondott.

A Tett és Védelem Alapítvány kedden az ügyészséghez és a kormányhivatalhoz fordult a Hóman Bálint Alapítvány és a váci Hóman Bálint út szerinte törvénysértő megnevezése miatt. Az alapítvány azt közölte, a hatályos törvények szerint nem viselheti Hóman Bálint nevét sem bejegyzett alapítvány, sem közterület Magyarországon, mivel nem lehet olyasvalaki nevét felvenni, „aki maga is tevőlegesen részt vett a XX. század egymást követő önkényuralmi rendszereinek működtetésében, kiépítésében vagy fenntartásában”.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere pedig még pénteken közölte, hogy a Hóman-szobrot készíttető alapítványnak ugyan joga van szabadon dönteni annak sorsáról, de az önkormányzat arra kéri a szervezetet, hogy gondolja át a felállítást. Ha pedig mégis szobrot állítanak, legalább a kapott közpénzt fizessék vissza, „anyagi lehetőségeik szerint” – állt a közleményben.

Legújabban Orbán Viktor miniszterelnök is állást foglalt a kérdésben, a parlamentben kijelentette, nem támogatja, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak, mert senkinek nem lehet szobra, aki kollaborált a német megszállókkal.


Az állami támogatásról szóló döntést még senki sem vállalta

A kétmilliós önkormányzati támogatás mellett a korábbi közigazgatási és igazságügyi minisztérium is 15 millió forinttal járult hozzá a szobor felépítéséhez. Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott még augusztusban, hogy ő maga nem támogatná a szoborállítást, viszont a megbízatása előtt hozott döntést a 15 milliós minisztériumi támogatásról a tárcának végre kellett hajtania.


Hétfőn Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos, korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszter azt közölte, hogy tárcavezetőként „ebben az ügyben semmilyen döntést nem hozott, a szobor felállításának sem támogatását, sem finanszírozását nem hagyta jóvá”.

Ezek után megkérdeztük a minisztériumot, hogy ki hozott döntést a támogatásról, de választ még nem kaptunk.