Nem törli elég lelkesen a Facebook a pedofil képeket

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

Zárt Facebook-csoportokban cserélgetik a képeket a pedofilok. Anne Longfield, Nagy-Britannia gyermekügyi biztosa szerint a közösségi oldal korántsem tesz meg mindent azért, hogy megvédje a gyermekeket.


A BBC nyomozása derített arra fényt, hogy több pedofilok által látogatott képcserélgető csoport működik a Facebookon. Köztük egy olyan is, amelyet egy pedofíliáért elítélt és az erőszaktevők listájára felvett férfi működtet. A csoportokat meg sem próbálják elrejteni, már a nevük is egyértelművé teszi, hogy kiskorúakat ábrázoló képeket tartalmaznak.

A BBC újságírói hamis felhasználói profillal próbáltak bejutni több gyermekpornográfiát ígérő csoportba. A talált aggályos tartalmakat jelentették is a Facebooknak, de az nem mindegyiket törölte.

Az a kép, amelyet a „cute teen schoolies” csoportban találtak, és egy tíz-tizenegy éves lányt mutatott, nem érte el a Facebook moderátorainak ingerküszöbét. Az innen-onnan összegyűjtött, pózoló iskolások fotóit gyűjtő csoportot sem törölték. Az újságírók az aggályos képeknek körülbelül a felét tudták töröltetni.

A nyomozásra reagálva a brit gyermekügyi biztos elmondta, hogy a közösségi oldal nem tesz meg mindent a gyermekek megvédésének érdekében. A közösségi oldal szabályozásért felelős vezetője szerint több csoportot vizsgálnak egyelőre, és megfontolják a tartalmak eltávolítását.