Nem tolonganak a kvótanépszavazásra regisztrálók

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A külföldön dolgozó magyarok már jelentkezhetnek a külképviseleteken, ha az októberi népszavazáson nem Magyarországon akarnak voksolni. Az ellenzék ismét támadja a határon túli magyarok és a külföldön dolgozók eltérő szavazati lehetőségét.


A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a központi névjegyzékbe, nekik nem kell regisztrálniuk, de azoknak, akik a szavazás napján előreláthatólag külföldön tartózkodnak, és ott kívánnak élni választójogukkal, a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

A választópolgárok 76 ország 105 külképviseletén adhatják le voksukat a népszavazáson. A kérelmeket már be lehet nyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon.

Kedd reggelig 183 választópolgárt vettek fel a külképviseleti névjegyzékbe. A legtöbben, 42-en Londonban szeretnének szavazni, 8-8 jelentkező van Dublinban és Bernben, 7-7 New Yorkban, Brüsszelben, Stuttgartban, Csíkszeredán és Stockholmban, a többi külképviseletre ennél kevesebben jelentkeztek. A kedd reggeli adatok szerint 52 külképviseleten már biztosan van szavazni szándékozó választópolgár.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel szeptember 24-i határideje jogvesztő, vagyis azután már senkit nem lehet abba felvenni. Amikor valakit felvesznek, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár ebben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, akkor ugyancsak szeptember 24-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

Az ellenzéki képviselők ismét kifogásolják, hogy amíg a határon túli magyar állampolgárok levélben feladhatják voksukat, addig a külföldön dolgozó, de idehaza lakcímmel rendelkezők csak külképviseleten szavazhatnak. Az országgyűlési választásokon ezt az eljárást több nemzetközi bírói testület is szabályosnak ítélte, mivel a két csoport szavazati joga eltér. A népszavazáson azonban erről nincs szó – így indokolatlannak tartják a kritikusok, hogy a külföldön dolgozók számára megnehezítik a részvételt a referendumon.