Nem tiszteletlenségből dobált kosárra Wade a kanadai himnusz alatt

Fotó: Getty Images / Streeter Lecka

-

Dwyane Wade csak a szokásos meccs előtt bemelegítését végezte, ezúttal azonban kicsit megcsúszott az időzítése.


A szombati Miami Heat–Toronto Raptors (91-95) után heves vitát generált a hazai csapat sztárjának, Dwyane Wade-nek a viselkedése. Történt ugyanis, hogy a mérkőzés előtt a szokásoknak megfelelően eljátszották a kanadai és az amerikai himnuszt is, azonban, míg utóbbit a társai mellé felállva tisztelettudóan hallgatta végig Wade, addig előtt a kanadai himnusz alatt kosárra dobálással ütötte el az időd.


Muszáj volt


A Heat másnapi sajtótájékoztatóján persze a 13. NBA-idényét taposó sztár viselkedése volt a fő téma, Wade azonban nem érezte úgy, hogy tiszteletlen lett volna a vendégekkel szemben.

"Nem vagyok tiszteletlen fickó. Aki azt hiszi, hogy én tiszteletlenül viselkedek egy országgal szemben, annak fogalma sincs, hogy valójában ki is Dwyane Wade" – idézi az ESPN a kosarast.

Wade szerint csak annyi történt, hogy a 13 éve minden meccs előtt eljátszott bemelegítés időzítésébe egy kis hiba csúszott. Wade mindig akkor kezdi el utolsó "dobóedzését", amikor a meccs kezdetéig visszaszámláló óra 12:00 percet mutat. Most azonban késtek a felvezető programok, így pedig a kanadai himnusz belelógott a tizenkét perces intervallumba, így pedig nem volt mit tenni, le kellett dobnia a maga számára kötelezően előírt dobásokat (egy tempó, egy zsákolás és egy tripla gyors egymásutánban).

Az NBA szabályzata egyértelműen kimondja, hogy a himnuszok alatt a játékosoknak és az edzői stábnak az oldalvonal mentén, vagy büntetővonalra felsorakozva kell állniuk. Tim Frank, a liga egyik szóvivője elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a Heattel, tudomásul vették a szabálysértést, de mivel a játékos a klub munkavállalója, a Miami Heat hatáskörébe tartozik a büntetés kiszabása.

A párharcban egyébiránt 2-1-re vezet a Toronto, a negyedik mérkőzésre hétfőn este Miamiban, míg az ötödikre szerdán este már Torontóban kerül sor – itt biztos, hogy emlékeztetik majd Wade-et a szombati bakijára.