Nem tett le a kormány a külföldiek behívásáról

-

A Magyarországon tapasztalható munkaerőhiány egyik megoldása lehet külföldiek behívása - írta Cseresnyés Péter államtitkár az LMP-s Szél Bernadettnek pénteken. Eddig hol támogatta, hol ellenezte az elképzelést a kormány.


A Magyar Gyáriparosok Szövetsége vetette fel több pontos javaslatában – néhány héttel ezelőtt –, hogy a magyarországi szakemberhiányt külföldiek betelepítésével lehetne a leggyorsabban orvosolni. (A szövetség hosszabb távon többek között az átképzési rendszer javítását és a bérek fokozatos emelkedését is javasolta.) Az ötletet akkor Varga Mihály gazdasági miniszter is üdvözölte - ám kénytelen volt gyorsan kihátrálni az elképzelés mögül, amikor kiderült: nehezen egyeztethető össze a kabinet menekültellenes retorikájával a külföldi munkavállalók tömeges behívása.

A jelek szerint azonban mégsem vetette el teljesen az ötletet a minisztérium. Cseresnyés Péter, a tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Szél Bernadett, LMP-s képviselő kérdésére – miként tervezi orvosolni a kormány a munkaerőhiányt – adott válaszában kijelentette: „Ennek egyik formája lehet a külföldi munkaerő célzott foglalkoztatása a hiányszakmákban.” Az államtitkár emellett természetesen felvetette az átképzési rendszer szükséges reformját is.