Nem tetszik a briteknek Obama ultimátuma

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

Barack Obama keményen megfogalmazta a véleményét a Brexittel kapcsolatban. Azt mondta, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal. A britek többsége szerint Obamának viszont nincs joga az EU-ból való kilépés ügyébe beleszólni.


A Brexit mellett kampányoló brit politikusok azzal vádolják Obamát, hogy az ultimátumát a Downing Street nyomására fogalmazta meg – írja a BBC.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője például úgy nyilatkozott, hogy gyanúja szerint az amerikai elnök „ezt a szöveget" a brit kormányfő sugallatára mondta. Farage szerint ennek árulkodó, szégyenletes jele, hogy Obama a nagy-britanniai angol nyelv szótárkészletében honos kifejezést használta (back of the queue), ahelyett, hogy az amerikai angolban szokásos kifejezéssel (back of the line) élt volna, amikor azt mondta, hogy Nagy-Britannia Brexit esetén a sor végére kerülne az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások folyamatában.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere – a Brexit-tábor egyik legbefolyásosabb tagja, aki a brit sajtó egyöntetű véleménye szerint a következő, 2020-as választásokon a miniszterelnöki tisztségért már nem induló David Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje – a BBC-nek szombaton ugyancsak bírálta az amerikai elnök szavait. „Nagyon furcsa és paradox jelenség, hogy a saját szuverenitását oly megszállott féltékenységgel őrző Egyesült Államok tart előadást nekünk arról, hogy a szuverén Nagy-Britanniának miért kellene "e föderális rendszerhez - vagyis az Európai Unióhoz - tartoznia” – fogalmazott.

Ezzel szemben a Downing Street szombaton cáfolta, hogy a brit kormányfő bármilyen módon befolyásolta volna Obamát mondandójában. A londoni miniszterelnöki hivatal szerint az amerikai elnök saját véleményének adott hangot a sajtótájékoztatón.


Ugyanakkor nem csak az EU-ból való kilépést támogató állampolgárok, de a britek többsége sem helyesli Barack Obama nyílt állásfoglalását a brit EU-tagság kérdésében – derül ki a Sky News hírtelevízió saját közvélemény-kutató részlegének szombaton ismertetett gyors felméréséből. A válaszadók 60 százaléka nemleges választ adott az úgy megfogalmazott a kérdésre, hogy az amerikai elnöknek „be kellene-e avatkoznia" a népszavazás kampányába. Obama véleménynyilvánítását 29 százalék helyeselte.


A felmérés viszont kimutatta azt is, hogy a választók többségét nem befolyásolja döntésében az amerikai elnök véleménye.