Nem tetszett a választási bizottságnak a legális marihuána kérdése

Fotó: MTI/AP/Brennan Linsley / MTI/AP/Brennan Linsley

-

Elutasította az NVB a Magyar Liberális Párt népszavazási kérdését a marihuána legalizálásáról. Az euró bevezetéséről sem lesz népszavazás.


Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság a marihuána legalizálásáról és az euró bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezést.
Az elsőt a Magyar Liberális Párt nyújtotta be, az NVB pedig arra hivatkozott, hogy az ENSZ kábítószer-egyezménye a kannabisszal összefüggő büntetőjogi feladatokat írja elő a részes államoknak. Bár Hollandia, Svájc és Spanyolország is tagja az ENSZ-nek, ezekben az országokban kevésbé szigorú szabályozás vonatkozik a marihuánát fogyasztókra, erről itt olvashat.
Az NVB azt is kifogásolta, hogy a Liberálisok által benyújtott kérdés szövege nem egyértelmű, hiszen nem csak a marihuánára, hanem a hasisra is vonatkozhat.


Az euróról sem lesz népszavazás

Keresztény Zoltán, a Polgári Világ Pártja elnöke két, az euró bevezetéséről szóló kérdést nyújtott be a választási bizottságnak.
A bizottság nem hitelesítette a kérdést, mert az nem az Országgyűlés, hanem a kormány és a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozik. Az euró bevezetése alaptörvény-módosítást is jelentene, ami szintén kizárja azt, hogy népszavazást tartsanak a témáról.
Egyik határozat sem jogerős,15 napon belül jogorvoslattal fordulhat a Kúriához mind Keresztény Zoltán, mind a Magyar Liberális Párt.