Nem tetszenek a reformok a görögöknek

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

A görög lakosság nagy többsége ellenzi a Ciprasz-kormány által egy újabb pénzügyi mentőcsomag fejében javasolt reformintézkedéseket. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet ma délután hoztak nyilvánosságra, egy időben az Eurócsoport pénzügyminisztereinek brüsszeli válságtanácskozásával.


A Bridging Europe internetes közvélemény-kutatásának adatai szerint a görögök 79 százaléka nem támogatja a kormány reformcsomagjában javasolt intézkedéseket. A megkérdezettek 74 százaléka azon a véleményen volt, hogy a szóban forgó javaslatok ellentétesek a múlt vasárnap tartott népszavazáson született eredménnyel. A referendumon a szavazók 61 százaléka elutasította a hitelezők által az újabb segélyekért cserébe követelt megszorításokat.

A felmérésből kitűnt az is: a megkérdezettek 51 százaléka abból indul ki, hogy Görögországban már az elkövetkező hónapokban új parlamenti választásokat tartanak.

A közvélemény-kutatás a július 10-11-i időszakot ölelte fel, és összesen 1065 állampolgárt kérdeztek meg.

A görög parlament szombatra virradó éjjel megszavazta a kormány javaslatcsomagjának a támogatását. A csomag egyebek mellett nyugdíjcsökkentést és adóemelést tartalmaz. Alekszisz Ciprasz kormánya az európai partnereknek ígért, hároméves időtartamra szóló intézkedésekért cserébe egy újabb, ezúttal 53,5 milliárd eurós kölcsönt remél.