Nem tesznek feljelentést a kendőjük miatt megtámadott nők

Fotó: AFP / ATTA KENARE

-

Az osztrákok elfogadnák, hogy török orvos gyógyítsa őket, de nem szívesen látják a fejkendős eladót vagy felszolgálót. Mecset helyet pedig inkább buddhista központ épüljön melletük.


A statisztikákban ugyan nem jelenik meg, de nőtt a fejkendős nők ellen köztéren elkövetett támadások száma Ausztriában – írta a Der Standard. A Zara civil szervezet bécsi kirendeltsége az utóbbi két évben több olyan támadást regisztrált, amely fejkendős nők ellen irányult. Mivel sok esetet nem jelentenek be, nem lehet tudni arról sem, hogy pontosan hányszor volt rasszista vagy iszlámellenes indíttatású a támadás.

Hasonló tendenciáról számolt be a stájerországi diszkriminációellenes központ is. Daniela Grabovac, a szervezet vezetője szerint 2012 óta 40 százalékkal nőtt a támadások száma. Szerinte az érintettek azért nem tesznek feljelentést, mert vagy már többször átéltek hasonló inzultust, vagy a sérelmek nem vonnak maguk után büntetőjogi felelősségre vonást. Az inzultus csak akkor büntethető, ha valakiről lerántják a fátylát, ha testi sértést, rongálást vagy becsületsértést is elkövetnek. „Sokszor amiatt is meghiúsul a feljelentés, hogy a tettes ismeretlen" – mondta Grabovac, aki szerint a támadások érintettjei a "kirekesztésre válaszul inkább az elszigetelődést választják".

Ibrahim Olgun, az iszlám hitközség, az IGGiÖ vezetője szigorúbb büntetést szorgalmaz, ám az igazságügyi minisztérium egyelőre nem terveznek ilyet.

Az Ausztriai Mauthausen Bizottság által készített felmérés szerint a válaszadók 44 százalékát zavarja, ha a bolti eladók vagy a felszolgálók fejkendőt hordanak, 2015-ben ez az arány 42 százalék volt. Az idei felmérés szerint 71 százalék nem nézné jó szemmel, ha a szomszédságában mecset épülne, két éve még csak 64 százalék vélekedett így. A 2017-es kutatás szerint a buddhista központ létesítése ellen 44 százalék tiltakozna. A válaszadók 73 százalékát nem zavarja, ha török származású orvos operálja, de 2015-ben még 78 százalék gondolta így.

Az új szabályok szerint Ausztriában ősztől 150 eurós (mintegy 46 ezer forintos) büntetést szabhatnak ki azokra, akik elfedik az arcukat. Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy ez hány nőt érint majd.