Nem teszi zsebre Cameron, amit most a kelet-európaiaktól kapott

Fotó: AFP / TOBY MELVILLE

-

A kelet-európai uniós tagállamok sorra a szabad mozgás szentségére és sérthetetlenségére figyelmeztetik a brit miniszterelnököt, aki újabb választási győzelmét jórészt bevándorlásellenes ígéreteinek köszönheti. „Nem szeretjük, ha a magyar dolgozókat migránsoknak nevezik" – ezt üzente neki például a magyar kormányzat, amely a nem uniós bevándorlókat maga sem szereti.


A Financial Times londoni gazdasági napilap szerint jóllehet a Cameron vezette brit Konzervatív Párt választási győzelmét szerte Európában kedvezően fogadták, Nagy-Britannia hagyományos kelet-európai szövetségesei viszont "már készülnek a harcra" a szabad munkaerőmozgáshoz fűződő jog védelmében.

Peter Javorcik szlovák EU-ügyi miniszter azt mondta a Financial Timesnak, hogy ez a jog "érinthetetlen".

Takács Szabolcs, a magyar Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára a lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a szabad munkaerőmozgás az EU egyik legnagyobb vívmánya.


Nem szeretjük, ha a magyar dolgozókat migránsoknak nevezik, ők EU-állampolgárok, akiknek szabad joguk a munkavállalás más európai országokban

– tette hozzá a magyar politikus.

Rafal Trzaskowksi lengyel EU-ügyi miniszter azt mondta: a lengyel kormány kész tárgyalóasztal mellett megvitatni a szükséges reformokat, de ha a munkaerőmozgásról van szó, „jól ismert, hogy mi az, amit áthághatatlannak tekintünk". Hozzátette: Lengyelországnak stratégiai érdeke, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja legyen, de ez nem azt jelenti, hogy Varsó "bármibe beleegyezik", A versenypolitika és a belső piac "szent és sérthetetlen, és ugyanígy a mozgásszabadság is az" – mondta a lengyel miniszter.

A Financial Times szerint Nagy-Britannia egykor természetes szövetségesei között tudhatta Közép- és Kelet-Európa volt kommunista országait, ám a kapcsolatok az elmúlt években megsínylették Cameron kemény álláspontját a migráció ügyében.